Siirt'teki faciada hayatını kaybedenleri kimlikleri belli oldu

Siirt'teki faciada hayatını kaybedenleri kimlikleri belli oldu
Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı maden köyünde bulunan bakır madeni sahasında meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işilerin kimlikleri belli oldu.

Siit’in Şirvan İlçesi’ne bağlı Maden Köyü’nde özel bir bakır madeninde çalışma yapıldığı sırada heyelan nedeniyle meydana gelen göçükte mahsur kalan 16 işçiden 2'sinin cesedine ulaşıldı. 14 işçinin göçükten çıkarılması için arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar göçük altında kalan işçilerden 4'ünün hayatlarını kaybettikleri tespit edildi. 

KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Faciada göçük altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:

1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)
3- Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)
4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)
5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)
7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)
8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)
9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)
10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)
11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)
12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)
13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)
14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)
15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)
16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

MADEN ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi. 

Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı.   

3 VARDİYA HALİNDE 15'ER KİŞİLİK EKİPLER HALİNDE ÇALIŞIYORLARDI

İlk belirlemelere göre aşırı yağış nedeniyle dün saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 15’er kişilik ekipler halinde çalışmaların sürdürüldüğü ocakta
heyelanla kayalar ve binlerce ton toprak maden sahasına aktı. Maden sahasında çalışan işçilerle 8 kamyon ve 3 iş makinesi de toprak altında kaldı.

Olayın öğrenilmesiyle birlikte önce Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden, ardından da Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerden ekipler sevk edilerek arama kurtarma çalışması başlatıldı. 

HEYELAN ZAMAN ZAMAN DEVAM ETTİ

Aşırı yağış nedeniyle heyelanın zaman aman devam ettiği bölgede 5 ilden gelen ekiplerin gece boyu çalışmalar güçlükle yapılabildi. Gece boyu devam eden ve 3 işçinin cesedine ulaşılan arama kurtarma çalışmalarında, toprak altındaki 12 işçiye ulaşabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla çalışmalara hız verildi.

DRONE HELİKOPTER HAVALANDIRILDI

Göçüğün neden olduğu facia, günün ağarmasıyla ortaya çıktı.  Göçüğün oluşturduğu tahribatı tespit etmek için drone helikopter havalandırıldı. Çevre illerden çağrılan ekipler de çalışmalara katılıyor.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Siirt Valiliği, sabah saatlerine kadar 2 işçinin cesedinin toprak altından çıkarıldığını açıkladı. Göçük altında kalan diğer işçileri arama kurtarma çalışmalarının devam ediliyor.

"2 İŞÇİNİN CESEDİNE ULAŞILDI"

Valilik açıklaması şöyle:

İlimize bağlı Şirvan İlçesi Maden Köyü’nde bulunan özel bir bakır işletmesinde çalışma yapıldığı sırada heyelan meydana gelmiştir. Valilik bünyesinde ivedilikle kriz merkezi oluşturulmuş, arama kurtarma çalışmalarına hemen başlanmıştır. 2 işçinin cenazesi çıkarılmış olup, 1 işçinin cesedi tespit edilmiştir. Diğer 12 işçinin kurtarılması için arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri de olay yerine intikal etmektedir. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, şirket yetkilileri ve Jandarma desteği ile kontrollü bir şekilde yürütülmektedir.

SİİRT, BATMAN, BİTLİS, DİYARBAKIR, VAN VE ERZURUM'DAN EKİPLER GELDİ

Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte, sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir. Arama kurtarma çalışmaları Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van AFAD kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi ve jandarma arama-kurtarma ekibinin katılımı ile sürdürülmektedir. AFAD Erzurum arama-kurtarma ekibi, olay mahalline ulaşmak üzeredir.

DAHA ÖNCE DE HEYELAN MEYDANA GELMİŞTİ

Bu arada, aynı bölgede, geçen 25 Temmuz tarihinde de heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu heyelanda 6 kamyon ile 2 iş makinesi göçük altında kalmıştı.

BAŞBAKAN BİLGİ ALDI

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Yıldırım, heyelan sonrası meydana gelen göçüğün ardından ilgili bakanlarla telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Yıldırım, göçük ve arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili bakanlardan bilgi aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.