Rusya'nın Ankara büyükelçisinden flaş açıklama!

Rusya'nın Ankara büyükelçisinden flaş açıklama!
Rusya Büyükelçisi Karlov, ‘Türk Akımı’nı, Ankara’nın tüm yaptırım tehditlerine rağmen AB’ye verdiği bir yanıt olarak algılıyoruz’ dedi

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Başbakan Binali Yıldırım’ın aralık ayında yapacağı Moskova ziyaretinde öncelikli konu başlığının iki ülke arasındaki ticari ilişkiler olacağını söyledi. Büyükelçi Karlov, Rus uçağının düşürülmesi sonrasında iki ülke arasında 8 ay süren krizin ardından yeniden başlayan süreçle ilgili olarak “Gerçekçi olmak gerekirse uzmanlarımıza göre bunun için en az 1-2 seneye ihtiyaç var. Bundan da önemlisi her iki tarafın bu ilişkiyi daha yukarıya taşıma niyetinde olmalarıdır” dedi. 

Karlov, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede Suriye konusunda “Suriye’nin devlet bütünlüğünü destekliyoruz. Ülke bütünlüğü harap duruma getirilirse Libya gibi durumlar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye ile yapabileceğimiz dış siyaset hamleleri dünyadaki barışın tesisi için önemli” diye konuştu. Karlov, 15 Temmuz’da yaşananların Türk halkının olgunlaştırdığını gösterdiğini söyledi. 

100 MİLYAR DOLAR 

Karlov’un yaptığı açıklamalar özetle şöyle: 

1-2 YILA İHTİYAÇ VAR: Her iki ülkenin liderlerinin girişimiyle uçak kazasından sonra dibe vuran ilişkilerin durumunu ortak bir çabayla düzeltme başarısını yakaladık. Ama tamamen eski düzeye döndüğünü söylemek için biraz erken. Bunun başında iki ülke arasındaki ticaret faaliyetleri var. Geçen 4 ayda, 24 Kasım öncesindeki ticari faaliyetlere dönebilmiş değiliz. Gerçekçi olmak gerekirse uzmanlarımıza göre bunun için en az 1-2 seneye ihtiyaç var. Ama bundan da önemlisi her iki tarafın bu ilişkiyi daha yukarıya taşıma niyetinde olmalarıdır. İki liderin, iki ülkenin ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması gerektiğini söylemeleridir. 

YILDIRIM’IN MOSKOVA ZİYARETİ

En büyük temennimiz ilişkilerin daha üste çıkarılmasıdır. Baş konu ekonomik ve ticari işbirliğimiz ama diğer taraftan daha alt düzeydeki görüşmeler devam ediyor.  

SURİYE KONUSU

Suriye’de barışın sadece barışçıl yollarla sağlanacağı düşüncesindeyiz. Suriye’nin mevcut sınırlarının korunması gerektiğini, ülkenin geleceğini ancak ve ancak Suriye halkının belirlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Esad rejimini desteklemekle suçlanıyoruz. Suriye’nin devlet bütünlüğünü destekliyoruz. Ülke bütünlüğü harap duruma getirilirse Libya gibi durumlar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye ile yapabileceğimiz dış siyaset hamleleri dünyadaki barışın tesisi için önemli. 

BATI RAHATSIZ

Batılı diplomasiye bakarsanız, AB ile ilişkilerinizin iyi olmasını istiyorsanız Rusya ile kötü olmalısınız. Alenen söylenen şeyler; Rusya ile işbirliğini kesin, yatırım projelerinden vazgeçin o zaman AB sizi kucaklayacak. Biz, 24 Kasım’a kadar ilişkiler iyi seyrederken, “AB ve ABD ile kötü olun” dayatmasında bulunmadık. Maalesef bu basınca dayanamayarak Rusya ile ilişkilerini sınırlandıran ülkeler var ve bu durum aleyhlerine oluyor. Mesela, Güney Akım projesini yürütüyorduk. Karadeniz’den geçen doğalgaz Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya dağıtılacaktı. Borular Bulgaristan sahillerinde çürüyor. Bulgaristan, AB dayatmasına maruz kalarak anlaşmadan çekilmek zorunda kaldı. Bulgaristan yılda 800 milyon Euro kazanacaktı. Baltık üzerinden Kuzey Akım projesi var. Burada yaptırım uygulayan ülkeler doğalgazı kendileri alıyorlar. AB Ukrayna’ya güvenemiyor. Kendi rezervini yapıyor. Bu da Rusya’ya ne zarar verirsek iyidir politikasını gösteriyor. 

Aralık 2019’da Türkiye sınırında

GÜNEY AKIM: Türkiye ile işbirliği anlaşması imzaladık. Gazımızın Türkiye sınırına Aralık 2019’da gelmesi planlanıyor. Çift boru hattı olacak. Sistem pürüzsüz olmalı. Bulgaristan ile yaşananların yaşanmasını istemeyiz. 

TÜRKİYE’YE BAĞLI

Mevcut verilere göre Türkiye’ye yıllık 30 milyar metreküp gaz veriyoruz. Bunun 15 milyarı Mavi Akım üzerinden Samsun’a giriş yapıyor. 15 milyarı ise Ukrayna üzerinden. Türk Akımı, Ukrayna’dan vazgeçme zeminini hazırlayacak. Türkiye’yi doğalgaz konusunda transit bir hub (merkez) olarak görmek istiyoruz. Her şey Türkiye’nin kendisine ve Avrupa’nın alacağı pozisyona bağlı. TANAP’ın kapasitesi Türk Akımı ile kıyaslanamaz. Rusya Federasyonu, 30 yıldır Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatını yapmaktadır. Hiçbir zaman yarı yolda bırakmadık. 

15 Temmuz olayları büyük bir trajedidir

OLGUNLAŞMIŞ TOPLUM

Benim için 15 Temmuz olayları masum insanların hayatını kaybettiği çok büyük bir trajedi. Diğer taraftan da Türk toplumunun olgunlaşmış bir toplum olduğunu gösterdi herkese. Zamanla değişik ülkeler bu tür darbelere veya darbelere maruz kalıyor. Ama her ülke böyle bir toparlanma potansiyeline sahip değildir. Türk toplumu bu sınavdan geçmiştir. Devlet Başkanımız, Sayın Erdoğan’a destek veren ilk liderlerden oldu. Bu jest Türkiye’ye yönelik ne düşündüğümüzü göstermiştir. 

FETÖ YAPILANMASI

Rusya’da FETÖ’ye karşı verilen mücadele Türkiye’den önce başladı. Rusya’da 2006-2008 arasında bu oluşum mahkemelik oldu. Tüm okulları, dernekleri kapatılmıştı. 

Cumhurbaşkanı’nı takdirle karşılıyoruz

ERDOĞAN’A MİNNETTARIZ

Türk Akımı’nı, Ankara’nın tüm yaptırım tehditlerine rağmen AB’ye verdiği bir tür yanıt olarak algılıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dış politika hamlelerinin yaparken her şeyden evvel ülke menfaatlerini düşündüğü için çok minnettarız. Takdirle karşılıyoruz, olması gereken de budur. 

ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Savunma sanayinde işbirliği konuları hem İstanbul’da, hem de Petersburg’da gündeme geldi. En çağdaş ve gelişmiş silahları üretiyoruz. Dünyada 2. sıradayız. Bizden ithalat yapan iki önemli ülke Çin ve Hindistan. İhracatla yetinmeyip daha derin bir işbirliğine hazır olduğumuzu vurguluyoruz. Ortak üretim projelerine giriyoruz. Türkiye ile bu konuda yolun başındayız. Rus-Türk Savunma Sanayi ortak komisyonu yakında bir araya gelecek. Suriye’de gelişen olaylar, Rusya silah sanayinin geliştiğinin önemli göstergesidir. 

UZAY TEKNOLOJİSİ İŞBİRLİĞİ

Değişik ülkelerle bu tarz işbirliği formatımız mevcut. Türkiye bunun arasında rahatlıkla yer alır. 100 milyar dolarlık iş hacmi için yeni işbirliği alanlarını aramamız şart. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.