AK Parti'nin üzerinde çalıştığı başkanlık sisteminde yeni gelişme!

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı başkanlık sisteminde yeni gelişme!
AK Parti’nin Anayasa değişikliği sonrası 2019’a kadarki ‘geçiş dönemi’nde yürütme erkinin işleyişine ilişkin üzerinde çalıştığı senaryoların ayrıntıları ortaya çıktı. İşte öne çıkan senaryolar:

AK Parti, Anayasa değişikliği konusunda MHP’ye 3 ayrı teklif sundu. “Geniş kapsamlı” olan birinci teklif, yeni bir Anayasa’yı öngörüyor.

“Orta paket” olarak anılan ikinci teklif, yürütme erkinin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenliyor. Yalnız 2 maddelik olan üçüncü teklifle, Cumhurbaşkanı’nın partisiyle bağının kurulması hedefleniyor. Mevcut durumda Cumhurbaşkanı’nın yetkileri olmasına karşın sorumluluğunun bulunmadığından hareket eden MHP, küçük paketin Cumhurbaşkanı’nı “denge ve denetleme” açısından sınırlandırmayacağını düşünüyor.

ORTA PAKET ÖNE ÇIKIYOR

MHP’nin olumsuz bakışı nedeniyle iki parti, orta paket üzerinde yoğunlaşıyor. Bu paketin 10-12 maddeden oluştuğu, bazı birleştirmeler veya çıkarmalar olabileceği, bu nedenle teklifin madde sayısının net olmadığı kaydediliyor.

3 YILLIK GEÇİŞ SÜRECİ

AK Parti’nin MHP ile paylaştığı orta pakette, 2019’a kadar geçiş süreci planlanıyor. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nun birlikte devam edeceği yaklaşık 3 yıllık geçiş sürecinde yürütme gücünün nasıl kullanılacağı belirsizliğini koruyor. Cumhurbaşkanı’nın temel hak ve özgürlükler dışında KHK çıkarması bir formül olarak masada dururken, hükümetin hazırlayacağı yasa tasarılarının TBMM’ye gönderilmesini içeren mevcut sistemin devam edebileceği de konuşuluyor.

AK Parti içinde her iki görüşü de savunanlar bulunuyor. Olası bir sistem değişikliğinde yürütme yetkisinin geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı’na verilmesi görüşü ağırlık kazanıyor. Bu konunun, MHP ile kurulması planlanan ortak komisyonda ele alındıktan sonra netleşmesi bekleniyor.


ZAMANLAMA NASIL OLACAK?

AK Parti, Anayasa paketi konusunda kendisini zamanlama anlamında kısıtlamak istemiyor. MHP ile son derece uyumlu bir sürecin yürütüldüğü belirtilirken, 2017 Bütçe Tasarısı’nın genel kuruldaki görüşmeleri sırasında paketin TBMM’ye sunulacağı ifade ediliyor. AK Parti kurmayları, bu konu ve referandum tarihiyle ilgili olarak, “MHP ile uyumlu bir süreç yürütüyoruz. Süreç hızla ilerliyor ancak zaman olarak kendimize bir sınırlama getirmek istemiyoruz” ifadesini kullandı.

YEDEK VEKİLLİK

AK Parti, MHP’ye sunduğu teklifte nüfus artışını gerekçe göstererek, 600 sandalyeli parlamento öngörüyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı’nın yargılanması için Meclis’te yapılacak oylamada 4’te 3’lük oy oranı (450 milletvekili) gerekiyor. Teklifte, çeşitli nedenlerle boşalacak milletvekillikleri için yedek milletvekilliği de öneriliyor. 

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.