Kıbrıs müzakerelerinde ikinci tur başladı

Kıbrıs müzakerelerinde ikinci tur başladı
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde İsviçre'deki ikinci tur görüşmelere başladı.

Le Mirador Oteli'nde gerçekleşen görüşmeye Müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis, Sözcüler Barış Burcu ve Nikos Hristodulidis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Sphear de katılıyor.

Liderlerin, sabah görüşmesinin ardından, öğleden sonra yapılacak heyetler arası görüşmeyle de yeniden bir araya gelmesi öngörülüyor. Kıbrıs Türk tarafının İsviçre'de toprak düzenlemesiyle ilgili kriterler üzerinde anlaşma sağlandığı takdirde 3-4 hafta içerisinde, İngiltere, Yunanistan ve Türkiye'nin katılımıyla "Güvenlik ve Garanti" başlığının ele alınacağı beşli konferansa gitmesi, bu konferansta çözüm bekleyen konuların sonuca bağlanması ön görülüyor. Ekim 2016'da Kıbrıs Rum tarafı ile Birleşmiş Milletler huzurunda üzerinde anlaşılan görüşme yöntemine göre, taraflar toprak kriterleri üzerinde anlaşmaya varırsa, beşli konferansın tarihinin saptanması ve kriterler esas alınarak haritanın görüşülmesine "eş zamanlı" olarak geçilecek. Rum basını iki gündür haritalar yayımlarken; müzakere masasında henüz kriterler ele alınıyor. 
 
Kritik Aşama
 
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, bir açıklamasında, 2016'da çözüme ulaşma hedefinin Anastasiadis'in yarın ortaya koyacağı tavra bağlı olduğunu, ancak Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarafından garantiler konusunda yapılan açıklamaların kendisinde endişe yarattığını belirtmişti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.