Bugün seçim olsa sonuçlar ne olur?

Bugün seçim olsa sonuçlar ne olur?
MAK Danışmanlık, sahaya inerek gündemin tüm konularını ele aldı. MAK Araştırma şirketi, 15-19 Kasım tarihleri arasında "Türkiye Gündem Araştırması" adıyla 30 büyükşehir ve 20 ilde 5400 kişi ile yüz yüze görüşerek nabız ölçtü.

 

 

HDP'NİN BARAJA TAKILDIĞI NET OLARAK GÖRÜLDÜ 

Buna göre "Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlarda kararsızların matematiksel dağılımının sonunda AK Parti 50,82, CHP 24,62, MHP 14,45, HDP 7,15 oy aldı. Ayrıca dört ayda peş peşe yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında HDP'nin yüzde 10'luk baraja net olarak takıldığı anlaşıldı.

İNSANLAR ABD'DEN BANA NE DİYOR 

"ABD seçimlerinin kazanan Trump konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Türkiye genelinde her siyasi parti tabanından insanlar neredeyse bir birine yakın cevaplarla ABD'de yapılan seçimin sonunda kazanan TRUMP ile çok şeyin değişmeyeceğini, her halukarda ABD'nin mazlum ve mağdurları ezmeye devam edeceğini ifade etti. Bu değerlendirmeler son zamanlarda ülkemizde iyice yükselen ABD karşıtlığı ve ABD ye güvensizliği de gösterdi.

AB'YE HAYIR 

"Size göre Türkiye Avrupa Birliği'ne girme yolunda çabasını sürdürmeli mi?" diye sorulduğunda insanlar ABD ve NATO konusunda gördüğü güvensizliğin aynısını AB karşısında da gösteriyor. Türkiye'yi bahanelerle oyalayan AB'nin özellikle son yıllarda yaşadığı kendi iç problemleri Türk insanının AB'den daha da uzaklaşması algısına neden oldu. Ortaya çıkan sonuca göre Türkiye'nin yöne Avrupa'ya karşı olsa bile AB karşısında dik duruşun gerekliliğine inancı gösteriyor. Vatandaş AB'ye güvenmiyor.

BAHÇELİ'YE TAM DESTEK 

"Hükümetin MHP ile başkanlık ve anayasa konusunda diyaloğunu destekliyor musunuz?" sorusunda destek verenler AK Parti ve MHP'nin toplam seçmen oranını gösterirken bu sürece her iki parti tabanının tam destek verdiği görülüyor. Bilindiği üzere diyalog sürecini Bahçeli başlatmıştı.

FETÖ İLE MÜCADELEDE MAĞDURİYETLER YOK 

Öte yandan araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 42'si "HİÇ MAĞDURİYET YOK" derken, yüzde 39'luk bir kesim çok az mağduriyet olduğunu ifade etmiştir. Ciddi oranda mağduriyetler olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 11... Bu sonuçlar devam eden operasyonlar ve soruşturmaların kitlelere yeterince doğru anlatılamadığını göstermektedir.

OHAL ETKİLEMEDİ 

"OHAL sizin hayatınızın olağan akışında bir kısıtlama nedeni oluyor mu?" sorusuna ülkemizde geçmişteki kötü uygulama örneklerini hatırlayan ya da Batı'daki uygulanma biçimlerini görenlerin OHAL uygulaması konusunda var olan olumsuz kanaat ve tereddütleri normal vatandaşa yönelik hayatı kısıtlayan uygulama örneklerinin olmadığı bu sürece bakışını değiştirdi. Vatandaşın çok büyük kısmı OHAL uygulamasını neredeyse hissetmediğini söylüyor.

KAYYUM UYGULAMASINA TAM DESTEK 

Askere, polise ve diğer birimlere insanlar baştan beri çok net destek verirken özellikle terörün destekçilerine yönelik yeterince çalışma yapılamamasını, terör örgütünün siyasi uzantısına TBMM'de göz yumulmasını vatandaş hükümetin karnesine eksi olarak yazıyordu. Özellikle hükümetin son dönemdeki kararlı duruşu, teröre yardım ve yataklık yapanlara yönelik belediyelere kayyum atanmasına kararsızlar matematiksel dağıtıldığında halk dörtte üçlük destek veriyor.

HALK İDAM İSTİYOR 

"İdam getirilmeli mi?" sorusuna seçmenler yüzde 71 oranıyla destek veriyor. Bu oranda bir idam beklentisinde son yıllarda yaşanan toplumsal infiale neden cinayet, çocuklara tecavüz vb. olaylar yanında FETÖ, PKK ve DEAŞ benzeri terör örgütlerine karşı oluşan öfkenin etkisi büyük.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.