Bakan Elvan'dan dolar açıklaması

Bakan Elvan'dan dolar açıklaması
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan,"Son günlerde vatandaşlarımızın piyasaya döviz satmadığını görüyoruz. Bu tamamen yanlış."dedi.

 

 

 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, gelecek sene için ihracatı artırıcı önemli tedbirler aldıklarına, kamu yatırımlarında ciddi bir artış öngörüldüğüne, 2016 yılında yatırım yapması beklenen, ancak yatırım yapmayan özel kesim yatırımlarının da 2017 yılında devreye gireceğine dikkati çeken Elvan, "Bunları düşündüğümüzde 2017 yılının daha parlak bir yıl olacağını düşünüyorum. Türkiye büyümeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

Bakan Elvan,bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Türkiye ekonomisinin son derece sağlam temeller üzerine oturtulduğunu ifade eden Elvan, son günlerde dövizde bir artışın söz konusu olduğunu ancak cari açıkta bir düşüş eğiliminin devam ettiğini, bütçe açığının Maastricht Kriterlerinin oldukça altında olduğunu kaydetti.

Elvan, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ekonominin mevcut yapısının değerlendirildiğini, özellikle reformların kararlı bir şekilde devam edeceği vurgusunun yapıldığını belirterek, hızla reformları gerçekleştirmeye devam edeceklerini, öncelikli dönüşüm programlarında yer alan eylemleri kararlı bir şekilde uygulayacaklarını Merkez Bankasının da gereken önlemleri bu çerçevede alacağını bildirdi.

SADECE TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEDİ

Darbe girişimi sonrasında dövizde bir kıpırdanmanın söz konusu olduğunu ancak bunun son derece sınırlı kaldığını hatırlatan Elvan, Amerika seçimleri sonrasında bir hareketlenme yaşandığını, özellikle varlık satışlarının gelişmekte olan ülkelerde hızla arttığını ifade etti.

ABD başkanlığına seçilen Donald Trump'ın ulusalcı bir bakışı, liberal bir yaklaşımı söz konusu olduğunu, ancak bu liberal yaklaşımın Amerika Birleşik Devletleri içinde geçerli gibi göründüğünü belirten Elvan, "Çünkü birtakım uluslararası sözleşmeleri, özellikle ticaretle ilgili yapılan anlaşmaları gözden geçireceğini ifade etti.

NAFTA, TTIP gibi, Uzakdoğu’yla ilgili yapmış olduğu anlaşmaların gözden geçirileceği, Çin’e, Meksika’ya gümrük vergilerinin artırılması yönünde birtakım girişimleri olacağı, ABD'de yatırımlara daha fazla ağırlık verileceği, özellikle altyapı yatırımlarına daha fazla ağırlık verileceği ifade edildi.

Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı şudur, ABD'nin küresel piyasalardan daha fazla para çekmesi anlamına geliyor, daha fazla para girmesi anlamına geliyor. Bu da tabii ki sadece Türkiye’yi değil diğer birçok ülkeyi de dolayısıyla etkiledi."

Elvan, son günlerde özellikle Trump’ın seçilmesi sonrası tüm dünyaya yayılan belirsizlik ortamının hemen hemen tüm kesimleri etkilediğinin altını çizerek, "bekle-gör" politikasının hakim olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum