KKTC toprakları yüzde 36'dan yüzde 28.5'e iniyor.

KKTC toprakları yüzde 36'dan yüzde 28.5'e iniyor.
İsviçre'de devam eden görüşmelerde Rum Politis gazetesi'nin yayınladığı haritaya göre KKTC toprakları yüzde 36'dan yüzde 28.5'e indiği görüldü.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında Le Mirador Otel'de BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis arasında 20 Kasım'da başlayan ikinci tur görüşmelerde somut bir adım atılamadığı ve sürecin tıkanma noktasına geldiği belirtiliyor.

Rum Politis Gazetesi HARİTAYI YAYINLADI

Müzakerelerin ikinci turunun başladığı gün Rum Politis gazetesi dikkat çekici bir harita yayınladı. Rum yönetimine yakınlığı ile tanınan Politis gazetesinin haberi Pazartesi günü Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinde de geniş yer buldu.

1-kibris(2).jpg

KKTC satırla doğranıyor

Politis’in haberinde yer alan haritaya göre, KKTC'nin toprakları yüzde 36.2'den yüzde 28.5'e düşüyor. Kıbrıs adasının toplam yüzölçümünün 9 bin 251 kilometrekare... KKTC'nin şu anki yüzölçümü ise 3 bin 355 kilometre kare. Yeni haritaya göre KKTC'nin yüzölçümü 719 kilometrekare azalarak 2 bin 636 kilometrekareye iniyor. Buna göre KKTC, topraklarının yüzde 21.4'ünü kaybediyor.

En stratejik bölge Rum'a geçiyor

Haritanın yansıttığı bir başka gerçeği ise KKTC'nin en stratejik bölgesi addedilen Dikkarpaz'da Federal Hükümet yönetiminde bir Rum özel bölgesinin kurulması teşkil ediyor. Yunan gazetesi To Vima'da Pazartesi günü yer alan analizde, söz konusu haritanın 'taslak çalışma' olduğuna işaret edilerek, nihai haritaya son şeklini Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis'in vereceğine işaret edildi.

KKTC paylaşım masasında!

Politis gazetesine göre İsviçre'de 'toprak' konusundaki müzakereler şu şekilde cereyan etti: Türk tarafı, müzakereyi KKTC'nin payını ilk aşamada yüzde 36.2'den yüzde 32.2'ye indirerek başlattı. Haliyle Rum tarafı bunu kabul etmedi. Rum lider Anastasiadis, buna karşılık yüzde 28.2'yi işaret etti. Akabinde Akıncı yüzde 29.2'ye kadar indi. 2004 yılında referanduma sunulan Annan Planı'nda Türk tarafına bırakılan toprak parçası Kıbrıs adasının yüzde 28.7'sini kapsadığından taraflar yüzde 28.5'te mutabık kaldı. Rumlar böylece Annan Planı'ndan daha iyi bir netice almış oldu.

Bu maddeler kabul edilemez

Türk tarafına geçecek Rum sayısı: Müzakerelerde ele alınan bir başka mesele ise 'kaç Rum'un Türk tarafına döneceği konusu oluşturuyor. Türk tarafı müzakerelerde rakamı 45 binden açtı. Rum lider Anastasiadis, 90 binden daha az bir rakamı kabul etmeyeceğini seslendirdi. Müzakereler devam ederse Akıncı'nın 80 bine kadar çıkabileceği iddia ediliyor.

Sahil uzunluğu: Mevcut haritaya göre KKTC, Kıbrıs adasının toplam sahil uzunluğunun yüzde 55'ini elinde bulunduruyor. Yeni haritada bu 'yüzde 50:50' eşitleniyor!

Federal özel bölgeler: Müzakerelerde 'federal özel bölgeler' ilk kez gündeme geldi.

Bu bölgelerin yönetimi, iki devletin değil federal hükümetin yetkisinde olacak. Bunlardan birini 'Maronit Köyü Bölgesi (Kormakitis)', diğerini ise Karpas bölgesinde 4 köyü içine alan oluşturuyor. Karpas bölgesindeki özel bölgenin denize kıyısı da olacak!

Yunanistan garantilerin kalkmasını istiyor

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yapılan müzakerelerde, somut bir adım atılamadığı ve sürecin tıkanma noktasına geldiği bildirildi.

Le Mirador Otel'de BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, bir hafta aradan sonra yeniden bir araya geldi. Edilen bilgiye göre müzakerelerde, ikinci buluşmanın ilk toplantısında toprak ve harita konusu ile diğer kriterler konuşulmadı.

Taraflar, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın garantiler konusunda yaptığı açıklamanın çözümlenmesi için gece geç saatlere kadar görüşmeler yaptı. Müzakerelerde son aşamaya geçilmesi için Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den oluşan garantör ülkelerin de katılacağı muhtemel beşli konferansa ilişkin Kıbrıs Rum kesimi ve Yunan tarafının net bir tavır koyamamasının süreci tıkanma noktasına getirdiği belirtildi.

BM yetkililerinin, sorunun aşılması için gerek masada, gerekse Rum tarafı ve Yunanistan arasında mekik diplomasisi yürütmesine rağmen, Kıbrıs Türk tarafının güvenlik ve garantilerin ele alınacağı beşli konferansa ilişkin tatmin edici bir cevap alamadığı kaydedildi. Yunanistan Başbakanı Çipras, Rum lider Anastasiadis ile geçen haftaki görüşmesinin ardından, ülkesinin beşli bir konferansa katılabilmesi için garantilerin kaldırılması konusunda ön koşul sunmuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.