Tarihi operasyon 'Şah Mat!'

Tarihi operasyon 'Şah Mat!'
Şah Fırat Operasyonu’yla koruma altına alınan Süleyman Şah Türbesi, 'Şah Mat Operasyonu' ile yeniden inşa edecek.

Türkiye’nin 91 gün önce Cerablus’tan başlattığı terör örgütlerini süpürme harekatı kritik aşamada. TSK’nın ÖSO güçleriyle birlikte gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekatı’nda önemli eşiklerden birinin güvenlik nedeniyle Münbiç’in Karakozak köyünden taşınmak zorunda kalınan Süleyman Şah Türbesi’ni, eski yerine getirmek olduğu öğrenildi.

Rejim güçleri ve PYD’nin de hedefi haline gelen El Bab’ın ele geçirilmesi sonrası, YPG’nin ‘çekiliyoruz’ görüntüsü altında yerleşmeye çalıştığı Menbiç’e ilerlenerek türbeyi eski yerine taşınacak. Bu da Fırat Kalkanı Harekatı’nın en önemli aşaması olacak.

1045808_620x410.jpg

ABD'NİN 'ÖZEL' TEKLİFİNE RET

Koalisyon güçlerinin ‘sıfır’ destek verdiği El Bab operasyonunda, TSK destekli ÖSO güçleri ‘tam bağımsız’ stratejisiyle ilerliyor. Ancak son günlerde ABD’nin yeniden “Özel kuvvetlerle destek verelim” teklifinde bulunduğu ifade edildi. Teklifin geri çevrildiği ve harekatın şu anki şekliyle devam edeceği bildirildi. Bombardıman öncesi ABD’nin bulunduğu bölgelerde atış uyarısı yapıldığı, kuvvetlerini çekmeleri için süre verildiği ifade edildi. TSK destekli ÖSO’nun ilerlediği bölgelerde ABD ile koordinasyonun bu anlamda sağlandığı belirtildi. Öte yandan dün itibariyle El-Bab’ın doğu ve batı bölgelerinin kontrol edilmesine yönelik ileri harekatta terör örgütü DAEŞ’in çekilmesi sonrası PYD/PKK’nın ele geçirdiği Şeyh Nasır’da ÖSO güçleri bölgeyi kontrol altına almaya başladı. 

Harekatın başladığı günden bugüne 215 meskun mahalde, yaklaşık bin 800 kilometrekarelik alanda kontrol sağlandı. DAEŞ’den temizlendikten sonra güvenliği de sağlanan Cerablus, Çobanbey ve Dabık’a halk yerleşiyor. Kaynaklar, halkın geri dönmek için tek şartının bölge güvenliğinin TSK tarafından sağlanması olduğunu belirtiyor. Suriyelilerin “Türk askerinin gittiği her yere biz de gideriz” dedikleri ifade ediliyor.

svwpz_1479801481_3111.jpg

ŞAH FIRAT’LA MUHAFAZA FIRAT KALKANI’YLA İNŞA

Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak köyünde 13 Mart 2014 tarihinde ÖSO ile terör örgütü IŞİD arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. IŞİD, bir haftada aldığı bölgedeki türbeye saldırı tehdidinde bulundu. Sınıra askeri takviye yapan Ankara, 22 Şubat 2015’te düğmeye bastı. TSK, Şah Fırat Operasyonu ile Suriye’ye girdi. Operasyonda 572 asker ve M-60 A3 tipi 50 adet tank ile sınırda devriye atan F-16'lar görev aldı. Süleyman Şah’ın naaşı ve manevi eşyalar alındıktan sonra türbe ve karakol havaya uçuruldu. Karakoldaki 40 askerin Şanlıurfa’ya getirildiği operasyon sırasında meydana gelen kazada bir Mehmetçik şehit düştü. Türbe şu an Eşme bölgesinde.Fırat Kalkanı Harekatı’nın en kritik aşamalarından olan El Bab operasyonu konusunda çok net ve kararlı olunduğunu belirten güvenilir kaynaklar “Rusya ile sürekli diplomatik ve askeri kanallarla irtibat sürdürülüyor. Uçakların havalanması elbette operasyona hız kazandırıyor. El Bab bölgedeki en kritik kavşak. Burayı önce kim ele geçirirse kontrol noktalarında gücü elinde bulundurur. ABD’nin bir engeli yok ancak, Trump koltuğa oturmadan El Bab’a girmeliyiz diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. ABD’nin 45. Başkanı olan Donald Trump, 20 Ocak 2017’de görevine resmen başlayacak.

Karar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.