Ukrayna AB'den vize muafiyeti bekliyor

Ukrayna AB'den vize muafiyeti bekliyor
Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andrey Parubiy, ülkesinin vize muafiyeti anlaşması kapsamında Avrupa Birliği'nin karar vermesini bekliyor.

Dönemin Başbakanı Nikolay Azarov’un Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması  görüşmelerini askıya alarak Ukrayna'nın yönünü Rusya'ya çevirmesiyle, 21 Kasım  2013’te Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı’nda başlayan ve "Meydan olayları" olarak  bilinen gösterilerin ardından Ukrayna'da toplumsal alanda reformlar yapılması ve  uygulanması konusunda taahhütlerin verildiğini dile getiren Parubiy, bu kapsamda  ilk olarak güvenlik alanında reformlar yapıldığını kaydetti.
 
Ukrayna'nın şu anda bölgedeki en güçlü ordulardan birine sahip  olduğunu ifade eden Parubiy, "Bizim amacımız 2020 yılına kadar reformları tam  olarak tamamlamak ve NATO standartlarına uyumlu bir şekilde ordumuzu  değiştirmek." diye konuştu.
 
Parubiy, reformların yanı sıra yolsuzlukla mücadele konusunda da çaba   gösterdiklerini anlatarak, "AB vize muafiyeti anlaşması kapsamında çoğunluğu  yolsuzlukla mücadeleye ilişkin 144 farklı reform talep etti. Ukrayna istenilen  tüm reform taleplerini karşıladık." dedi.
Parlamento Başkanı Andrey Parubiy, devlet kurumlarında şeffaflığın  sağlanması kapsamında bürokrat, savcı ve memurların özel mülkiyet kayıtlarının  kamuya açıldığını, ayrıca yargı alanında da reformlar yaptıklarını kaydetti.  Parubiy, Ukrayna'nın yolsuzlukla mücadelede kararlı şekilde adımlarını attığını  belirtti.
 
 AB'den Ukrayna'ya vize muafiyeti
 
 AB tarafından Ukrayna'ya uygulanan vize rejiminin kaldırılmasının  önemine değinen Parubiy, "Ukrayna vatandaşları 3 yıl önce sokaklara çıktığında  ellerinde iki tane bayrak vardı. Biri Ukrayna bayrağıydı diğeri ise AB'nin  bayrağıydı." şeklinde konuştu.
 
Parubiy, 15 Temmuz darbe girişiminde olduğu gibi Ukrayna'da da  özgürlük ve demokratik hakları korumak için insanların tankların önüne geçtiğini  ve şu an cephelerdeki askerlerin sadece Ukrayna'nın değil tüm Avrupa'nın  sınırlarını koruduğunu söyledi.
 
Ukrayna'nın vize muafiyeti için AB'nin talep ettiği tüm reform  taleplerini yerine getirdiğine dikkat çeken Parubiy, "Önümüzdeki günlerde Avrupa  Parlamentosundan vize muafiyeti konusunda olumlu bir karar bekliyoruz." diye  konuştu.
 
AB-Ukrayna Zirvesi'nin iki gün sonra yapılacağını dile getiren  Parubiy,  zirvede ortaklık anlaşması ile gündemde olan tüm soruların  görüşüleceğini, aynı zamanda en yakın dönemde vizelerin kaldırılmasıyla ilgili  kararın alınacağına inandıklarını kaydetti.
 
"Türk yatırımcılar büyük bir potansiyele sahip"
 
Türkiye'nin Ukrayna'nın stratejik ortaklarından biri olduğunu belirten  Parubiy, "Türkiye başından beri Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini  destekledi. Kırım'ın işgali ve yasa dışı ilhakını tanımadı. Bize destek verdi.  Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hem de Türk halkına çok müteşekkiriz." ifadelerini  kullandı.
Parubiy, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'a ilk destek veren liderlerden birinin Ukrayna Devlet Başkanı  Petro Poroşenko  olduğunu hatırlattı.
 
Türkiye'nin çok hızlı ve dinamik şekilde modernizasyona ve insanların  hayat standartlarını artırmaya yönelik reformları hayata geçirdiğini dile getiren  Parubiy, "Bu bizim için çok güzel bir örnek ve aramızdaki işbirliğini geliştirmek  için büyük bir fırsat." dedi.
 
Türk yatırımcıların, Ukrayna'ya yatırım yapma ve iki ülke arasındaki  ticaret hacminin artırılması konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu  vurgulayan Parubiy, ilişkilerin daha ileri bir seviyeye çıkarılması için her  türlü çabanın gösterildiğini sözlerine ekledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.