Cumhuriyetçilerden Obama'ya 'İran' uyarısı

Cumhuriyetçilerden Obama'ya 'İran' uyarısı
ABD Kongresi’nin Cumhuriyetçi üyeleri, ABD Başkanı Barack Obama’nın görevinden ayrılmadan önce ülkesinin İran’la ticari bağlarını güçlendirecek adımlardan uzak durmasını istedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Meclisin çoğunluk lideri Kevin McCarthy ile Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, ABD Başkanı Barack Obama’ya bugün bir mektup göndererek, yönetimin İran'la ticari ilişkileri artıracak yeni adımlardan sakınması çağrısında bulundu. 

Obama’nın başkanlığındaki son döneminde, Ocak 2017’de görevi devralacak yeni yönetimin İran’a yönelik politikalarını karmaşık hale getirebilecek kararlar almasından uzak durmasını isteyen Cumhuriyetçi liderler, mektuplarında, "Size (Obama) bu seçim sonrası dönemde ABD’yi veya İran’a yönelik çoklu yaptırımları ve diğer kısıtlamaları zayıflatacak herhangi bir eylemde bulunmama çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı. 

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Obama yönetimi görevi sonlanmadan önce, Amerikan şirketlerinin İran pazarına girmesine müsaade edecek düzenlemenin de aralarında bulunduğu İran'a yönelik yaptırımları gevşetecek birtakım yolların arayışı içinde. Böyle bir girişimin ise seçim kampanyası sırasında İran’la imzalanan nükleer anlaşmayı iptal etme taahhüdünde bulunan Trump’ın elini kolunu bağlayabileceği ileri sürülüyor. 

Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a ise günlük basın brifinginde, Cumhuriyetçi üyelerin mektubu hatırlatılarak, Obama’nın ilerleyen günlerde İran konusunda herhangi bir adım atıp atmayacağı soruldu. Şu aşamada yönetimin herhangi bir duyurusu olmadığını ifade eden Earnest, "Bu yönetim 20 Ocak tarihine kadar İran anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirecek." dedi. Earnest, yönetimin seçimler sonuçlanır sonuçlanmaz İran konusunda herhangi yeni bir girişimde bulunmadığını kaydetti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.