Avrupa Parlamentosu’nda kritik Türkiye oylaması

Avrupa Parlamentosu’nda kritik Türkiye oylaması
AP'de yapılan oturumunda ele alınan Türkiye-AB ilişkileri başlıklı karar tasarısı, bugün yapılacak oturumda oylanacak

15 Aralık 2004’te ‘Evet’ pankartlarıyla Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasına onay veren Avrupa Parlamentosu, bugün Türkiye ile pazarlıkların askıya alınmasını öngören tasarıyı oylamak için toplanıyor.

Kabul edilmesine kesin gözüyle bakılan belgede Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulması talep ediliyor.

Türkiye; Avrupa Parlamentosu’nda yapılacak oylamada müzakerelerin durdurulması yönünde tavsiye kararı alınması durumunda bunun hukuki bağlayıcılığı olmayacağı görüşünü dile getirdi.

AB Bakanlığı tarafından hazırlanan bilgi notunda, şu ifadeler yer aldı:

“Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği (AB) kurumları içerisinde demokratik bir yapıya sahip olan, farklı siyasi grupların temsil edildiği bir platformdur. Parlamentoda ele alınan kararlar hakkında siyasi gruplar doğal olarak farklı görüşleri dile getirmektedirler. Bu çerçevede, Türkiye-AB ilişkileri başlıklı karar tasarısının ele alındığı dünkü (önceki günkü) oturumda Parlamento’da yer alan siyasi grupların bir kısmı, ülkemizde son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında müzakerelerin geçici olarak durdurulmasına ilişkin görüş beyan etmiş, bir kısmı ise Türkiye-AB ilişkilerinin ortak kazanımlarına dikkat çekmiştir. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı konuşmada darbe girişiminin ve ülkemizdeki terör saldırılarının sorumlularından hesap sormak üzere atılan adımları, meşru bir hak olarak nitelemiştir. Mogherini’nin Türkiye-AB müzakerelerinin geçici olarak durdurulmasının her iki taraf açısından da olumlu sonuçlar doğurmayacağının altını çizmesi, ülkemizin anayasal reform sürecinde AB’nin desteğine ve diyalog kanallarının açık tutularak işbirliği alanlarına vurgu yapması ve üyelik sürecinin sona ermesiyle iki tarafın da kendilerini bir kaybet-kaybet senaryosu içinde bulabileceği yönündeki uyarısı önemlidir.

p4rnn_1479956725_6199.jpg

Karar yetkisi Konsey’de

AB üyesi olmak isteyen bir devletin yaptığı üyelik başvurusunun kabul edilmesi ve üyelik müzakerelerinin başlaması, AB Konseyi’nin oybirliğiyle alacağı karar neticesinde olmaktadır. AB’ye üyelik müzakerelerinin geçici olarak durdurulması kararı da ancak AB Konseyi tarafından alınabilmektedir.

Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasında Avrupa Parlamentosu’nun hukuken bir işlevi bulunmamaktadır. Bir başka ifadeyle Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında yapılacak oylama neticesinde müzakerelerin durdurulması tavsiyesi çıksa bile bunun hukuki bir bağlayıcılığı olmayacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.