Esed rejiminin kalleş saldırısının perde arkası

Esed rejiminin kalleş saldırısının perde arkası
Esed yönetimindeki Suriye rejimi, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ'e yönelik operasyon yürüten Türk birliklerine saldırdı.

Türkiye'nin terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ'e yönelik başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında devam eden El Bab operasyonunu yöneten Türk askeri birliklerine saldırı gerçekleşti. Genelkurmay Başkanlığı, 3 askerin şehit olduğu, 10 askerin de yaralandığı saldırının Esed rejimi tarafından yapıldığını duyurdu. Suriye'den Türkiye'ye yönelik tehditler son dönemde artmaya başlarken, özellikle 2012'den bu yana yaşanan süreç dikkati çekiyor.

Suriye'de başlayan iç savaşın ardından Esed rejiminin sınırı ihlal eden girişimleri ve 2012'de Türkiye'ye ait uçağın düşürülmesinden sonra angajman kurallarını değiştiren Türkiye, bölgedeki tehditlerle de mücadele ediyor. 2012'den bu yana Türkiye'nin sınırlarını birçok defa ihlal etme girişiminde bulunan rejim, ilk defa Türk güçlerine karşı hava saldırısı gerçekleştirdi.

Rejim ve PKK/PYD işbirliği

Türkiye'nin El Bab'a yönelik operasyonu hem rejim güçleri hem de PKK/PYD tarafından engellenmeye çalışılıyor. Esed rejimi El Bab'ın güneyine uzun süreden beri askeri yığınak yapıyor. Terör örgütü PKK/PYD ise ÖSO birliklerine saldırarak El Bab operasyonun gecikmesine neden oluyor. Esed rejimi bunun yanı sıra terör örgütü PKK/PYD'ye de askeri mühimmat desteği veriyor.

Halep ve İdlib kırsalında muhaliflere yönelik saldırılar gerçekleştiren Esed rejimine bağlı güçler Türkiye sınırlarını da ihlal eden girişimlerde bulundu.



2012'de uçağımızı düşürdü

Haziran 2012'de Malatya'dan kalkış yapan TSK'ya ait bir askeri uçak, Esed rejimi tarafından Hatay ili güneybatısında deniz üzerinde düşürüldü. Silahsız bir şekilde görev uçuşu gerçekleştiren RF-4E Phantom tipi keşif uçağı Esed rejimine bağlı savunma sistemleri tarafından düşürüldü. Türkiye bundan sonraki süreçte angajman kuralları çerçevesinde Suriye'ye ait hava ve kara araçlarının sınıra yaklaşması halinde vurulacağını ilan etti.

Mart 2014'te Türkiye sınırını ihlal eden MIG-23 tipi Suriye uçağı da bu kapsamda TSK tarafından düşürüldü.

Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum