Şehirli erkeklerin metreslerini ne yapacağız?

Şehirli erkeklerin metreslerini ne yapacağız?
Yeni Şafak’tan Fatma Barbarosoğlu, geri çekilen cinsel istismar düzenlemesiyle ilgili tartışmaları değerlendirirken “Şehirli erkeklerin metreslerini, çıtır sevgililerini ne yapacağız” diye sordu.

Yeni Şafak yazarı Fatma Barbarosoğlu şu tespitlerde bulundu:

“Kırsal kesimde yaşlı ve zengin adamların kumalığı sürdürmesine itiraz ederken şehirli erkeklerin ‘metres’lerini ne yapacağız?

Halis Toprak'ın son evliliğini dizi film gibi sunan ya da İstanbul halkına deniz kumu ile lüks evler yapıp pazarlayan muteahhit'in 3.,5.eşlerini “çıtır sevgililerini” görmezden gelen “medya ahlakı” ile “çocuk gelin” meselesini sonlandırmak mümkün mü?”
 

Fatma Barbarosoğlu’nun yazısı şöyle:

“Cinsel istismar”yasası geri çekildi, lakin sorun bitmedi. Sorunu sonlandırabilmek için önce meseleyi kategorik olarak ayıralım.

AK Parti yasanın, erken yaşta evlendirilen ama erken yaşta evlenmenin kanun nezdinde suç olduğunu bilmeyen çiftler için hazırlandığını söylüyor. O halde önce bu meseleden başlayalım.

Erken yaşta “evlendirilenler”i kabaca iki gruba ayırmak mümkün.

I-Gelin ve damadın yaşının küçük olduğu evlendirmeler.(Bu tip evlilikler özellikle Afyonkarahisar'ın, Kilis'in bazı kasaba ve köylerinde yaygın.)

2-Gelinin yaşının küçük olduğu ama damadın yaşının gelinden büyük olduğu evlendirmelere ise daha ziyade Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde rastlanıyor.

Damadın yaşının büyük olduğu evliliklerde, damadın gelinden 5-6 yaş büyük olması toplum nezdinde kısmen anlaşılsa da özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde görülen küçük kızların yaşlı adamlarla yüklü bir başlık parası ile evlendirilmesi genç kızların hayatında onulmaz yaralar açıyor; evliliği takip eden yıllarda, genç kızlar ya kendi canına kıyıyor ya da akrabaları tarafından öldürülüyor.

Dolayısıyla kamuoyunu en ziyade rahatsız eden evlilik şekli yaşlı adamlara “başlık parası”na satılan küçük kızların dramı.

Sosyolojik olarak hem “çocuk gelin” vakalarıyla mücadele etmek zorundayız, hem de yaşlı adamların genç kızları para karşılığı kuma olarak eve kapatması ile.

Fakat, kırsal kesimde yaşlı ve zengin adamların kumalığı sürdürmesine itiraz ederken şehirli erkeklerin “metres”lerini ne yapacağız?

Halis Toprak'ın son evliliğini dizi film gibi sunan ya da İstanbul halkına deniz kumu ile lüks evler yapıp pazarlayan muteahhit'in 3.,5.eşlerini “çıtır sevgililerini” görmezden gelen “medya ahlakı” ile “çocuk gelin” meselesini sonlandırmak mümkün mü?

“Çocuk gelin” meselesini sadece sosyolojik olarak değil ahlaki olarak da nazara vereceksek, yaşlı adamların genç kızlarla evlenmesini hem şehirde hem de kırsal kesimde sorun olduğunu kabul etmek zorundayız.

Farkındasınız artık metres kelimesi hiç yer almıyor dilimizde. Niye? Metres kelimesi “sevgili” kelimesinin sevgisine gark edildiği için mi?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.