Senetle ev alanlar dikkat: Dolandırılmayın!

Senetle ev alanlar dikkat: Dolandırılmayın!
Tüketici dernekleri ve hukukçular, son dönemde artan senetle ev alımında vatandaşı uyarıyor. Uzmanlar 'kötü niyetli' şirketlere dikkat çekerek, böyle durumlarda tüketicinin konutunu alamaması gibi risklerin olduğunu belirtiyor.

 

Tüketici dernekleri ve hukukçular, son dönemde artan senetle konut alımında vatandaşların mağdur olmaması için çeşitli uyarılarda bulundu. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak,  faiz oranlarının düşmesiyle konut alırken kredi kullananların oranının son dönemde arttığını, özellikle orta gelirli ailelerin büyük bölümünün kredili satın alımlarda ikinci el konutları tercih ettiğini söyledi.

Faiz oranları düştü ama...

Kolçak, her ne kadar son dönemde düşüş olsa da konut kredisi faiz oranlarının hâlâ yüksek olduğunu belirterek, projelerden konut alan tüketicilerin, inşaat şirketlerinin kendi bünyelerinde uzun vadeli senetle yaptığı ödeme alternatiflerini tercih ettiğini belirtti.  Faiz ödemek istemeyen veya bu konuda hassasiyeti olan bazı vatandaşların son dönemde müteahhit veya inşaat şirketinden senetle konut almaya yöneldiğini, bu şekildeki alımların arttığını ifade eden Kolçak, açıklamasına şöyle devam etti:

Kaç projeyi bitirdiğini araştırın

"Senetle satış beraberinde ciddi riskler getiriyor. Tüketici mağdur olmamak veya dolandırılmamak için çok dikkatli olmalı." Hatice Kolçak, senetle maket üzerinden konut alan tüketicinin inşaat şirketinin güvenilirliğini sorgulaması gerektiğini ifade ederek, "Araştırmak lazım. Bu müteahhit veya şirket daha önce kaç proje teslim etmiş, hakkında şikayet olmuş mu?" değerlendirmesinde bulundu.

Bankanın kredi vermediği projeden uzak durun! 

Kolçak, açıklamasına şöyle devam etti: "Kredi kullanılmayacak olsa da bankanın kredi vermediği konut projelerinden uzak durulması gerekir. Senetle borçlanma yapılırken mutlaka senetler nama yazılı olmalı ve her taksit için ayrı ayrı senet yapılmalıdır. Doğru senet yaparak da tüketici kendini teminata alabilir. Müteahhidin inşaatı bitirememesi durumunda nama yazılı olan senetler ödenmeyebilir ancak emri havalesine yazılı olanlar piyasada üçüncü kişiler tarafından kullanılacağı için tüketici ödemek zorunda kalacaktır."

İflas edebilir ya da başkasına verebilir

Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel de, senetle konut alımlarında müteahhidin iflası veya kötü niyetli olması halinde tüketicilerin konutlarını alamaması gibi durumların ortaya çıktığını anlattı. Yüksel, kredibilitesi düşük olan ya da henüz krediye hazır olmayan gayrimenkullerin senetle satıldığını belirterek, şunları kaydetti: "Müteahhit, bu senetleri bankadan kredi için kullanabilir veya üçüncü bir kişiye devredebilir. Bu, kötü niyetli devir de olabilir. Tüketicinin mağdur olmaması için senetlere, 'Senetler, şu gayrimenkulün, parselin satışının teminatıdır' gibi bir yazı yazılabilir."

Vatandaş ne yapmalı?

Yüksel, vatandaşın mağdur olmaması için dairenin tapu kaydına satışın vadeli yapıldığı ve 'şu senetlerle ödeneceğinin' yazılmasının önemli olduğunu, söz konusu ibarenin tapuya müteahhitle anlaşılarak konulabildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.