Bağdat'tan skandal PKK kararı!

Bağdat'tan skandal PKK kararı!
İran destekli milis gücü Haşdi Şabi’nin Şengal dağından Telafer bölgesine geçişini sağlayan PKK, Irak yönetimi tarafından ödüllendiriliyor.

Irak yönetimi, PKK’nın Yezidiler için kurduğu YBŞ isimli örgüte 2017 yılında 8 bin piyade silahı, 400 orta ölçekli silah ve 22 milyon dolarlık bütçe ayırdı. Bağdat yönetiminin aylık 580 dolar maaş verdiği YBŞ’li sayısı 2017’de 2 bin 100’e çıkacak.

Irak hükümeti, ülkede terör listesinde yer alan PKK'ya resmiyet kazandırdı. İran destekli milis gücü Haşdi Şabi'nin Şengal dağından Telafer bölgesine geçişini sağlayan PKK, Irak yönetimi tarafından ödüllendirilecek. Irak Başbakanı Haydar el Abadi'nin, Haşdi Şabi güçlerine verdiği yasal statü ve kaynaklardan terör örgütü PKK'nın Şengal (Sincar) dağı yapılanması da faydalanacak. PKK'nın Şengal dağında kurduğu 4 kampta eğitim alan ve Ezidi'lerden oluştuğu iddia edilen ancak tamamı PKK'lı olan 'Şengal Direniş Birlikleri' (YBŞ) Haşdi Şabi statüsünde Irak merkezi yönetiminden maaş ve askeri lojistik desteği alacak.

14 AYDA 38 MİLYON YARDIM!

Irak hükümetinin izni dahilinde Kerkük'teki gücünü arttıran PKK, Şengal ve Kerkük kentindeki hareket alanını, kamplarını ve gruplarının sayısını artırıyor. Terör örgütü PKK'nın Şengal dağından başlayıp Haneken bölgesine kadar uzanan coğrafyadaki etkinliğine rağmen, Irak hükümeti ve resmi makamları tarafından PKK'ya karşı henüz bir adım atılabilmiş değil. Irak hükümet yetkililerinin, PKK'ya karşı bir hamle yapmak yerine ABD'nin Bağdat büyükelçiliği ve bölgedeki askeri danışmanları aracılığı ile PKK'nın öncülüğünde YBŞ'ye lojistik, maddi ve askeri destek verdiği ifade ediliyor. Son 14 ay içinde YBŞ'ye gönderilen toplam silah yardımının 38 milyon doları aştığı belirtiliyor.

2017 BÜTÇESİNDE YER ALACAKLAR

Irak Savunma Bakanlığı yetkilileri, YBŞ için 2017 yılında 8 bin askeri piyade silahı, 400 adet orta ölçekli silah ve kırsal kesimde kullanılmak üzere alınacak araçlardan oluşan 22 milyon dolarlık bir bütçe çıkarmayı planlandığını belirtiyor. Hali hazırda bin 200 YBŞ'liye aylık 580 dolar maaş ödenirken 2017'de bu sayının 2 bin 100'e çıkarılması planlanıyor.

PAZARTESİ GÖRÜŞTÜLER

Savunma Bakanlığı yetkilileri, PKK ve YBŞ'den oluşan bir grubun pazartesi günü 14.00'de Telafer askeri üssüne geldiklerini ve 7 saatlik bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti. Askeri üste yapılan görüşmede, sınır güvenliğinin kontrol koşullarının görüşüldüğü dile getirildi. Irak Savunma Bakanlı yetkilileri ile PKK/YBŞ güçleri arasında yapılan görüşmelere Haşdi Şabi güçlerinde katıldığı ifade edildi. Kaynaklardan alınan bilgiye göre, PKK/YBŞ'ye yurt dışı kaynaklı yapılan destek amaçlı askeri lojistikten 15 aydan bu yana olduğu gibi yararlandırılmasına devam edileceği ifade edildi. İlk resmi askeri lojistik desteğinin 12 Aralık'ta Telafer askeri havalimanı üssünden teslim edileceği ve buradan da birkaç gün içinde Haşdi Şabi ve PKK/YBŞ'ye teslim edileceği belirtildi.

TERÖR KAMPLARI YASALLAŞIYOR

Savunma bakanlığı kaynakları, Musul- Telafer operasyonlarının sona ermesi ile birlikte Haşdi Şabi gruplarına sağlanacak ayrıcalıkla, YBŞ/PKK güçlerini de Şengal bölgesinde sınır muhafız gücü olarak kullanmak istiyor. Böylece PKK'nın Şengal dağındaki kurduğu ve kuracağı 6 kamp yasal bir hal alacak. Telafer havalimanında kontrol altına alması ile birlikte bölgedeki en büyük askeri üssü buraya kaydırdı. Hali hazırda Telafer havalimanında 3 bin 800 Haşdi Şabi milis gücü bekletiliyor. Irak Savunma Bakanlığı yetkilileri de Perşembe günü itibari ile bölgeye intikal ettikleri kaydedildi.

YENİŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.