Taksi sektöründeki kriz Avustralyalı Türkleri de vurdu

Taksi sektöründeki kriz Avustralyalı Türkleri de vurdu
Avustralya’nın Victoria eyaletinde aralarında Türklerin de bulunduğu taksi plakası sahipleri, eyalet yönetiminin uygulamaları yüzünden yüz binlerce Avustralya doları zarara uğradıklarını öne sürerek eylem yaptı.


Melbourne'daki Victoria Eyalet Parlamentosu önünde toplanan plaka  sahipleri ve taksi sektöründe çalışan yüzlerce kişi eyalet hükümetinin  uygulamalarını protesto etti. Eyalet yönetiminin taksi plakalarını ortadan  kaldırmaya yönelik çalışmalar yaptığını belirten protestocular, buna izin  vermeyeceklerini ifade etti. Eylemde "Geri al haksızlık yapma", "Aileler acı  çekiyor" sloganları atan göstericiler eyalet hükümeti aleyhinde pankartlar  taşıdı.
 
Taksi plakaları 500 binden 100 bin Avustralya dolarına geriledi
 
Birikimlerini, eyalet kanunlarına göre piyasaya çıkartılan taksi  plakalarına yatıran ve oradan elde edecekleri gelirle geçimlerini sağlamayı  hedefleyen taksi plakası sahipleri, hükümetin açıklamaları yüzünden bir kaç yıl  içinde 500 bin Avustralya doları (373 bin dolar) değerindeki plakaların yaklaşık  100 bin dolara kadar düştüğünü kaydetti.
 
Hükümetin taksi sahiplerini ekonomik ve ruhsal olarak zarara  uğrattığını ifade eden taksi plakası sahibi Sevgi Hasan, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, "Biz bunları 500 bin dolar verip evimize ipotek koydurup aldık,  bunları marketten almadık, biz bunları hükümet garantisi altında aldık, vergisini  ödedik. Şimdi bize deniyor ki 'bundan sonra sizin hakkınız yok, 500 dolar veren  biri kayıt olduktan sonra, herhangi bir arabayı kullanıp yolcu taşıyabilir.' Bu  doğru bir şey mi?" ifadelerini kullandı.
 
Eyalet hükümetinin Ağustos 2016’da yaptığı açıklamada, 2018 yılından  itibaren taksi plakası değerlerinin tamamen sıfırlanacağını duyurduğunu  hatırlatan Hasan, bunun haksızlık olduğunu belirtti. Taksi plakası satın alan  kişilerin zor durumda olduğunu aktaran Hasan, hükümete çağrıda bulunarak,  "Hükümetimiz bu taksi endüstrisini kendisi yürütmek isterse, bizler ne ödediysek  hakkımızı geri versin, biz aradan çekiliriz." dedi.
 
Avustralya’da 45 yıldır çalıştığını ve bunun 20 yılını taksi  sektöründe geçirdiğini söyleyen Ali Arpacı da "Dünyada görülmemiş bir şey, bütün  emeğimize el kondu, bu memlekette 45 senedir çalışıyorum, 20 sene bu ülkede taksi  sürdüm, emeğimi elimden aldılar." dedi.
 
Yapılan uygulamaya dünyanın hiç bir yerinde rastlanmadığına dikkat  çeken Arpacı, "Dünyada tanınmış bir ülke burası, Avustralya. 'İnsan hakları  burada var' diyorlar, böyle insan hakları olmaz." şeklinde konuştu.
 
Seçimlerde taksi sektörünü kurtaracağını söyleyerek oy alan hükümetin  sözünde durmadığına işaret eden Nazmi Kaya ise "Bu hükümet dünyada görülmemiş bir  şekilde taksi paramızı, emeklilik paramızı gaspetti." ifadesini kullandı.
 
Eyalet hükümetinin taksicilere yönelik uygulamasının hukuki, ahlaki ve  vicdani bir yanı bulunmadığını savunan Dursun Erdoğan, sektörün örgütlü  olmasından dolayı hedef alındığını öne sürdü.
  
Avustralya’da taksi plakası almanın ev almak gibi olduğunu, alınan  plakanın özel mülkiyet statüsüne girdiğini ifade eden Erdoğan, "Eyalet  hükümetinin çıkardığı yeni kanun, özel mülkiyet hakkına tecavüzdür, daha doğrusu  insanların elindeki mallarına el koyuyorlar, bu demokrasilerde, hiç bir ülkede  olmayan bir şey, bir mala el koyuyorsan karşılığını vermek zorundasın." dedi.
 
Victoria eyaleti genelinde engelliler için tasarlanmış araçlarla  toplam 5 bin 595 taksi ve 15 bin 216 taksi ehliyeti bulunan sürücü aktif olarak  sektörde görev yapıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.