Fransa'da Yargıtay hükümete bağlandı

Fransa'da Yargıtay hükümete bağlandı
Fransa'da başbakanlık kararnamesiyle Yargıtay, hükümete bağlandı. 15 Temmuz'u görmezden gelerek Türkiye'ye sürekli 'yargı bağımsızlığı' hatırlatması yapan Avrupa ise karara sessiz.

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıkladıktan sonra başbakanlık görevinden istifa eden Manuel Valls'in, 5 Aralık Pazartesi günü imzaladığı kararnameyle Yargıtayı, Adalet Bakanlığı aracığıyla hükümete bağladığı ortaya çıktı.

Yargıtay Başkanı Bertrand Louvel ve Yargıtay Başsavcısı Jean-Claude Marin, daha önce haberdar edilmedikleri kararnamenin gerekçesi konusunda, dün başbakanlık görevine başlayan Bernard Cazeneuve'den randevu istedi.

YARGITAY BAŞKANI'NA RANDEVU VERMEDİLER

Başbakanlığa gönderdikleri mektubu kamuoyuna açıklayan Louvel ile Marin, Adalet Bakanı Jean-Jacques Urvoas ile görüşme taleplerinin ise şu ana kadar yanıtsız kaldığını bildirdi.

Mektupta, "Resmi Gazete aracılığıyla öğrendiğimiz kararnamenin gerekçelerini öğrenmek için sizin tarafınızdan kabulümüzü bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

AVRUPA'DAN ÇIT YOK

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan AB İlerleme Raporu'nda, FETÖ ve 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimini yok sayılarak, 'yargı bağımsızlığı' vurgusu yapılmıştı. Raporda, FETÖ üyesi olduğu için görevden alınan ve bir kısmı tutuklanan yargıç ve savcılar için “Yargı erki görevini bağımsız ve tarafsız bir şekilde yapabilmeli, icra ve yasama erkleri güçler ayrılığına tam saygı duymalıdır" şeklinde ifadeler kullanılmıştı. AB'nin Fransa'nın Yargıtay'la ilgili aldığı karara herhangi bir tepki vermemesi ise Avrupa'nın ikiyüzlü bir tavrını bir kez daha gözler önünde serdi.

HOLLANDE İLE YARGITAY ARASINDA KRİZ VARDI

Fransa'da, Cumhurbaşkanı François Hollande ile Yargıtay üyeleri arasında uzun zamandır gerginlik yaşanıyor. Le Monde gazetesinin iki muhabirinin Hollande ile röportajlarından oluşan "Bir Cumhurbaşkanı Bunları Söylememeli" isimli kitap, yüksek yargı ile iktidarın arasının bozulmasına yol açmıştı. Hollande'ın bu kitapta yer alan açıklamalarında, Fransız yargıçları "korkaklık" ile suçlamasına, özellikle Yargıtay üyeleri sert tepki göstermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.