Erdoğan AK Parti'nin başına ne zaman geçiyor?

Erdoğan AK Parti'nin başına ne zaman geçiyor?
Anayasa teklifinin, Meclis ve referandumdan geçmesi halinde Cumhurbaşkanı partisiyle bağını hemen kurabilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisi ile bağının, referandumun kabul edilmesi halinde, hemen kurulmasını öngörüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin geçen ağustos ayındaki 15. yıl kutlamalarına video konferans yöntemiyle katılmış, “Hukuki bağımı koparmak zorunda kalsam da gönül bağımı hiç koparmadım” diyerek, AK Partililere mesaj vermişti. TBMM’ye sunulan Anayasa teklifi, önce TBMM’de en az 330 oy ile kabul edilip ardından referandumdan geçerse Erdoğan’ın hukuki olarak da partisiyle bağı yeniden kurulmuş olacak.

Bu sürecin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne zaman partinin genel başkanlığına geçeceğini, partideki kongre süreci belirleyecek. FETÖ ile mücadele için önce kongre takvimini 2017 başına çeken AK Parti’de ufukta referandum görününce kongreler referandum sonrasına ötelenmişti.

Teşkilatın referandum çalışmalarına ağırlık vermesi için alınan bu karar ile birlikte belde, ilçe ve il kongreleri sırasıyla referandum sonunda gerçekleştirilecek. Kongrelerle birlikte bir yandan AK Parti’de FETÖ bağlamında yenilenme süreci yaşanırken, bir taraftan da partiyi Cumhurbaşkanlığı sistemine taşıyacak kadrolar oluşturulacak.

2017 YA DA 2018’DE

AK Parti Tüzüğü’ne göre genel başkanın belirlendiği olağan büyük kongreler 2 yılda bir yapılıyor. Bu kongrelere en fazla bir yıl uzatma ile üç yıl ara verilebiliyor. AK Parti, 5. olağan kongresini Eylül 2015’te yapmıştı. Bu durumda 6. olağan kongre için en erken tarih eylül 2017. Bu tarihte yapılması olası kongrede, Erdoğan’ın partinin başına geçebileceği ifade ediliyor. 6. olağan kongre en geç 2018 Eylül ayına kadar yapılabilecek.

AK Parti kaynakları, Meclis ve ardından da referandum süreçlerine atıfta bulunarak, aşama aşama gidilmesinin önemine işaret ederken, “Her şey yolunda giderse referandum sonrasında Cumhurbaşkanı’mızın partisiyle ilişkisi kurulacak. Zaten kongre takvimini de referanduma göre planladık. Olağan süreçlerin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı’mızı yeniden partimizin başında göreceğiz” diyor.

DAHA ERKEN DE OLABİLİR

AK Parti’de referandumun ardından hemen olağanüstü kongreye gidilmesi ise düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. Bu yönde karar alınması durumunda Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım’ın yetkisini kullanarak partiyi olağanüstü kongreye götürebileceği kaydediliyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha erken bir tarihte partinin genel başkanlığına dönebilecek.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.