Ateşkes delindi! Saldırıya geçtiler

Ateşkes delindi! Saldırıya geçtiler
Halep'teki tahliye operasyonundan gelen son dakika bilgilerine göre rejim yanlısı terörist gruplar yeniden saldırıya geçti.

Dünya Sağlık Örgütü, Esed rejiminin Doğu Halep'e saldırı başlatacağını ve kendilerine ve Kızılhaç'a 'bölgeyi terk edin' uyarısında bulunulduğunu açıkladı.

SALDIRIYA GEÇTİLER

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklama sonrası Halep'te ateşkes anlaşması yine ihlal edildi. 45 binden fazla sivil hala Halep'te kurtarılmayı bekliyor. Halep'teki kuşatma bölgelerine rejim yanlısı terörist gruplar yeniden saldırıya geçti. Sukkari'den başlayan saldırıyla birlikte tahliyelerin yapıldığı Ramuse yolu kapatıldı.

RUSYA TAHLİYENİN TAMAMLANDIĞINI İDDİA ETTİ

Rusya, tahliye operasyonunun tamamlandığını belirterek Suriye ordu birliklerinin kentteki bazı bölgeleri kurtarmaya devam ettiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, aralarında 4 bin 500 silahlı muhalif ve 337 de yaralının olduğu toplam 9 bin 500'den fazla insanın Halep'ten çıkarıldığını belirtiyor. Rusya'yı yalanlayan muhalifler ise, silahlı unsurların halen Halep'ten ayrılmadığını açıkladı. 

TAHLİYELER DURDU

Suriyeli yetkili: Engellemeler nedeniyle tahliye operasyonu askıya alındı.

Kentte yaşayan muhaliflerin kendi araçlarıyla da Halep'ten ayrılmasına izin veriliyor. Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yola çıkan otobüs konvoyunun yanında bazı özel araçların da yer aldığını bildiriyor. 

Reyhanlı'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 25 ambulansın hazır bekletildiğini aktarıyor. Sınır kapısında açıklama yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, sığınmacılar için şimdiye kadar 1500'den fazla yardım TIR'ının organize edildiğini söyledi. Yıldırım'a göre, tahliye işlemi 20 gün sürebilir ve hem resmi yetkililer hem de yardım kuruluşları operasyon bitinceye kadar sınırda nöbet tutacak.

Anadolu Ajansı, kentteki muhabirlerine dayandırdığı haberinde, tahliye işlemlerinin gece boyunca devam ettiğini aktarıyor. Sabaha kadar onlarca otobüs ve minibüs, üç konvoy halinde muhalifleri taşıdı. 

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şimdiye kadar tamamlanan tahliyeyi Twitter mesajıyla paylaştı: "Şu ana kadar Doğu Halep'ten yola çıkan 5 konvoyla birlikte 7000'in üzerinde sivili tahliye etmiş bulunuyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor."

Anadolu Ajansı, Hatay'a 51 ağır yaralının tedavi için getirildiğini bildiriyor. Yaralılar, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bekleyen ambulanslar tarafından alınarak hastanelere taşındı.

6 BİN KİŞİ BÖLGEDEN ÇIKARILDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Halep'ten son 24 saatte altı bin kişinin çıkarıldığını açıkladı. Verilen bilgiye göre, tahliye edilenlerin yarısı silahlı muhalif. Moskova ayrıca, ikinci gün tahliyelerinin de sürdüğünü duyurdu.

TAHLİYELER BUGÜN DE DEVAM EDECEK

Halep'te tahliyelerin ikinci gün de devam etmesi bekleniyor. Dün yaklaşık üç bin kişi çatışma bölgesinden konvoylar halinde çıkarıldı ancak Birleşmiş Milletler halen bölgede yaklaşık 50 bin kişinin beklediğini bildiriyor.

İngiliz The Times gazetesi, 'Johnson Halep'in kaderi için İran ve Rusya'yı suçluyor' başlığıyla İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın iki ülkenin büyükelçilerini makamına çağırmasını haberleştirdi. Daily Telegraph da, 'Halep'ten ilk tahliyeler gerçekleşirken, Boris Moskova'yı azarladı' başlığıyla haberi verdi.

Birleşmiş Milletler'e mektup gönderen dört muhalif organizasyon, Halep'teki 304 ölümcül saldırıdan Rusya'yı sorumlu tuttu. Mektupta aralarında 380 çocuğun bulunduğu 1200'den fazla sivilin öldüğü saldırıların savaş suçuna kanıt teşkil ettiği belirtildi.

Avrupa Birliği (AB), Suriye krizinde etkisiz kaldığını kabul etti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Suriye'deki çatışmaları güçle durdurmak imkansız. AB'nin bu tür bir önlemi kullanacak ne niyeti ne de kapasitesi var ama lütfen AB'yi suçlamayı bırakın. Yeterince etkili olmadığımızı biliyorum. Kimin yeterince etkili olduğunu da biliyorum ama bu, insani yardımda değil bombalamada etkili" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, iç savaş ülkesinde siyasi bir çözüme ulaşılamaması halinde İdlib'in ikinci bir Halep olma riski taşıdığı uyarısında bulundu. Mistura, Halep'in doğusunda halihazırda yaklaşık 50 bin sivilin tahliye beklediği bilgisini verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.