Askerlik tecilleri iptal mi edildi?

Askerlik tecilleri iptal mi edildi?
Suriye'deki gelişmeler, Türkiye'deki terör saldırıları sosyal medyada askerlik tecillerinin ertelenip ertelenmediği tartışmalarına neden oldu.

Sosyal medyada yaşanan 'askerlik tecilleri iptal mi oldu' sorusuna en üst düzeyde yanıt Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi: "Uygulamada değişiklik yok."

Bakanlık, konuya üç maddede açıklık getirdi: 

1.Öğrenci ertelemeleri 1111 sayılı Kanunun 35'nci Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Üniversiteler tarafından kimlikleri bildirilen yükümlülerin askerlikleri 2 senelik öğrenim süresi için 4 yıl;  4 senelik öğrenim süresi için 7 yıl; 6 senelik öğrenim süresi için 9 yıl olarak okula ilk kayıt yaptırdıkları yıldan itibaren ertelenebilmektedir. Erteleme süreleri, lisans/ön lisan eğitimde 29 yaşını aşmamakta Lisans üstü eğitimlerde ise 35 yaşına çıkabilmektedir.

MEZUN OLAN VEYA OKULU TERKEDENLERİN DURUMU

2.Öğrencilerin mezuniyeti veya okulu terk etmelerinde ise, bu ertelemeleri iptal edilerek yükümlülerin yoklama için gerekli işlemleri başlatılmaktadır. Bununla birlikte öğrenciler öğrenimlerini terk ettikleri veya mezun oldukları tarihten itibaren 1 veya 2 sene süreyle sevk tehirleri haklarını kullanabilmektedirler.

ÖRNEKLE ANLATMAK GEREKİRSE... 

3.  Örneğin 2012'de 4 senelik bir fakülteye kaydolan öğrencinin askerliği 2019 yılı sonuna kadar ertelenmektedir. Öğrenci 2016 yılında mezun olduğu takdirde mevcut erteleme süresi iptal edilerek yoklama için gerekli işlemler başlatılmaktadır. Bu nedenle, basında çıkan haberlerin yanlış yorumlamadan kaynaklandığı, uygulamada bir değişiklik olmadığı görülmektedir.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.