ABD'nin Kürt devleti planı! İşte en açık kanıtı

ABD'nin Kürt devleti planı! İşte en açık kanıtı
Trump'ın Rakka operasyonuyla ilgili olarak PYD/YPG'yi tercih etmesi, ABD'nin kendisine bağlı seküler bir Kürt Devleti kurma planının en açık kanıtı olacak.

Trump'ın Rakka operasyonuyla ilgili vereceği karar merakla beklenirken, ABD yönetiminin PYD/YPG'yi tercih etmesi durumunda şekillenecek senaryolar merak konusu olmaya devam ediyor. 

Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü (ODE) ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Cengiz Tomar, Trump'ın vereceği Rakka kararının ABD’nin aklındaki bölge senaryoları hakkında net bir fikir vereceğini yazdı.

İşte Tomar'ın yazısının ilgili kısmı:

EN AÇIK KANIT

"...Trump yönetimi Rakka’ya PYD/YPG ile yürüyecekse, ki şimdilik işaretler bu yönde, bu ABD’nin her zaman iddia edilen ve Irak (Çekiç Güç), Suriye ile ardından Türkiye ve İran’dan parçalar koparmak suretiyle kendisine bağlı seküler bir Kürt Devleti kurma planının en açık kanıtı olarak okunacaktır. ABD Rakka’ya PYD/YPG ile giderse, Kürt Devleti planı aşikâr olacak; Türkiye hazır PYD/YPG güçleri Rakka ile uğraşırken, Menbiç veya Afrin’e yönelerek kendisi için öncelikli önem arz eden bölgelerden PYD/YPG’yi temizleme imkânına sahip olabilecektir. Bunun öncü çatışmaları başladı bile. Üçüncü yol olarak ABD, Türkiye ile PYD/YPG güçlerinin bulunduğu bir ortak operasyon fikri ise baştan Türkiye tarafından reddedilmiş durumda.

RUSYA MEMNUN OLACAK

ABD’nin Rakka konusunda PYD/YPG ısrarı, Türkiye’nin ABD ile ittifak ilişkisinin yara almasına ve Rusya’ya daha fazla yakınlaşmasına neden olacaktır. Bu durumda güney sınırında ABD’nin himayesinde PYD/YPG unsurlarından kaynaklanan güvenlik riskleri ve terör tehdidi devam edecektir. Öte yandan Türkiye’nin ABD ile yakınlaşması tehdidi karşısında Kürt kartını oynayacağı sinyalini veren Rusya da bu durumdan memnuniyet duyacaktır." dedi.

AL JAZEERA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.