Türkiye'ye karşı Münbiç’te ABD- Rusya ittifakı!

Türkiye'ye karşı Münbiç’te ABD- Rusya ittifakı!
TSK ile ÖSO'nun taarruzunu gören ABD ile Rusya, PKK işgalindeki Münbiç’te Türkiye’ye karşı birleşti.

ABD ile Rusya, PKK işgalindeki Münbiç’te Türkiye’ye karşı birleşti. Pentagon güdümlü Suriye PKK’sı, Türk ordusu ile ÖSO’nun geldiğini görünce kenti Esed’e teslim ettiklerini açıklamıştı. ‘Tampon bölge oyunu’na dün Moskova’dan destek geldi: “Münbiç Suriye ordusuna devredilecek”

TÜRKİYE'DEN NET TAVIR

Bab'ı DEAŞ'tan temizleyen Mehmetçiğin, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte PKK işgalindeki Münbiç'e yönelmesi bölgede taşları yerinden oynattı. ÖSO'nun kentin batısındaki 4 köyü Suriye PKK'sı PYD'den kurtarmasının ardından örgüt, ilginç bir oyuna başvurarak, 'Münbiç batısını rejim ordusuna devrettiklerini' açıkladı. Ankara ise terör örgütünün 'Esed rejimini tampon olarak kullanma' oyununa karşı net mesajlar vererek Münbiç'e operasyonun mutlaka gerçekleştirileceğini işaret etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PKK/PYD'yi Fırat'ın doğusuna çekme konusunda Washington'un daha önce verdiği sözü tutmasını beklediklerini belirterek, “YPG (PYD) buradan (Münbiç) çekilmezse biz YPG'yi vuracağımızı daha önce de söyledik. Terör örgütlerinin yanında hiçbir müttefikimizin durmasını arzu etmeyiz. ABD askerleri ve özel kuvvetleri de o bölgede. ABD'den de, yeni yönetiminden de talebimiz şudur; bir an önce YPG Münbiç'i terk etsin” demişti.

ABD VERDİĞİ SÖZÜ TUTSUN

Bu açıklamanın ardından bir mesaj da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'tan geldi. “Önce DEAŞ bazı yerleri rejime bıraktı. Şimdi de PYD, YPG, bazı yerleri rejime terk ediyor. Bu, aslında PYD'nin DEAŞ'ın ve rejimin birlikte zaman zaman hareket ettiği iddiamızı doğrulayan, ispatlayan bir gelişme. Yani birbirine düşman gibi görünen pek çok yapının kolaylıkla biraraya geldiğini şu birkaç günlük hareketlilikten gördük” diyen Işık, Türkiye için önceliğin Münbiç olduğunu, ABD'den verdiği sözü tutmasını beklediklerini ifade etti. Işık, “Fırat'ın batısındaki PYD, PKK unsurlarının kesinlikle Fırat'ın batısından yani Münbiç'ten çekilmesini bekliyoruz, bunu da istiyoruz. Bu ABD'nin Türkiye'ye taahhüdüdür. Bu taahhüdün en kısa sürede yerine getirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

FİKİR MOSKOVA'DAN ÇIKMIŞ

Türkiye'nin Münbiç konusundaki kararlılığı, bölgede ABD ile Rusya'yı birlikte hareket etmeye yöneltti. ABD destekli PKK/PYD'nin 'tampon bölge' oyununa destek veren Rusya'dan dün ilginç bir çıkış geldi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Daire Başkanı Sergey Rudskoy, PKK kontrolündeki Münbiç'in Suriye ordusuna devredileceğini söyledi. Rus yetkililerin katıldığı görüşmelerde PKK'lıların Münbiç'ten çekilmeyi kabul ettiğini dile getiren Rudskoy, “Burası Esed güçlerine devredilecek. 3 Mart'tan itibaren Şam yönetimi Münbiç ve çevresinde devlet faaliyetlerini yürütmeye başlayacak” açıklaması yaptı.

RUSYA'NIN 'SET' OYUNU

PYD/PKK, Münbiç'te Beşşar Esed rejimiyle işbirliği yaparak Türkiye'ye karşı yeni bir plan sahneliyor. PKK'nın paravan kuruluşu Münbiç Askeri Konseyi önceki gün Esed güçlerinin Münbiç'e gireceğini duyurmuştu. Ancak açıklamada, rejim güçlerinin ilçenin batı uçlarına yerleşerek, PYD/PKK ile Fırat Kalkanı Harekâtı'na katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında set oluşturacağı iddia edilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı ise dünkü açıklamasında rejim ordusunun Münbiç ve çevresini örgütten devralacağını bildirdi. Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre rejim güçlerinin yerleşeceği duyurulan hatta henüz askeri bir hareketlilik yok.

Esed rejiminin de PYD/PKK ile anlaşmaya dair bir açıklama yapmaması dikkati çekiyor. Rejim güçleri, geçen ay sonunda Rusya'nın hava desteğiyle DEAŞ'ın elindeki Bab'ın doğu ve güney kesimlerine ilerlemeye başlamış, geçen pazartesi Münbiç'e ulaşmıştı. Böylece ÖSO'nun DEAŞ'la teması kesilmişti. PKK ve Rusya'nın bildirdiği tampon planının gerçekleşmesi durumunda ÖSO ile PKK arasına da set çekilmiş olacak. ABD zırhlı araçları ise Münbiç kuzeyinde Cerablus'a sıfır noktada konuşlandı. Pentagon, PKK'ya kuzeyden gelecek ÖSO taarruzunun önüne geçmeyi hedefliyor.

Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.