Afrika Birliği'nin yeni başkanı göreve başladı

Afrika Birliği'nin yeni başkanı göreve başladı
Afrika Birliği Komisyonu'nun yeni başkanı Musa Faki görevi devraldı. Faki, törende açıklamalarda bulundu

Afrika Birliği Komisyonu’nun yeni Başkanı Musa Faki, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen törende görevi Nkosozana Dlamimi Zuma'dan resmi olarak teslim aldı.

Törene, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Nijer Devlet Başkanı Mahamadu Issufu'nın yanı sıra Afrikalı üst düzey devlet yetkilileri katıldı.

Faki, törende yaptığı konuşmada, 2020'ye kadar Kara Kıta'da silah sesinin susturulması çağrısında bulunarak, bölgede kadın ve gençlerin rolünün güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Görevini, Afrika'nın ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde devraldığına işaret eden Faki, kıtada açlığın geniş bölgelerde hüküm sürdüğünü ve bunun Afrika'nın alnında bir utanç lekesi olduğunu ifade etti.

Görevi süresince aşırılık, terör, çatışmalar ve fakirlikle mücadele edeceğine dikkati çeken Faki, ayrıca iyi ve demokratik yönetimin teşviki, ticari entegrasyon ile benzer ürünlerde iki yönlü ticaretin güçlendirilmesi konularında çalışacağını da dile getirdi.

Faki, düzenleyeceği ziyaretler kapsamında, iki gün içinde Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yle bir araya gelmeyi planladığını aktardı.

Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ise törene katılan devlet liderleri ile yetkililerine teşekkürlerini ileterek, Libya meselesinde dış müdahaleye izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Conde ayrıca, Afrika'nın Nijer, Çad, Nijerya ve Somali'deki terörle mücadelede sorumluluklarının tamamını yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Musa Faki, geçen ocak ayının sonunda Addis Ababa'da düzenlenen 28. Afrika Birliği Zirvesi'nde, Afrika Birliği Komisyonu'nun yeni başkanı seçilmişti. Komisyon başkanlığı için Kenya, Senegal, Çad, Botsvana ve Ekvator Ginesi'nden beş aday yarışmış, Faki Kenya Dışişleri Bakanı Amine Muhammed ile yarıştığı seçimlerin son turunda oyların çoğunluğunu almıştı.

Çad'da 2003-2005 yıllarında başbakanlık yapan 57 yaşındaki Faki, dört yıl süreyle Afrika Birliği Komisyon Başkanlığı görevini yürütecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.