PKK’nın amacı Şii hilalini korumak

PKK’nın amacı Şii hilalini korumak
Irak'taki siyasi uzmanlara göre, terör örgütü PKK'nın Sincar'da kalmakta ısrar etmesinin perde arkasında "Şii Koridorunun güvenliğini sağlamak" şeklinde yorumluyor.

Terör örgütü DEAŞ'ın 2014 yılında IKBY'ye bağlı Peşmerge güçlerinin kontrolündeki bölgelere saldırmasıyla ortaya çıkan güvenlik boşluğunu fırsat bilen PKK, Kandil ve Suriye'den getirdiği militanlarla Sincar, Mahmur ve Kerkük bölgelerinde konuşlanmaya başladı. 

PKK’nın son iki buçuk yıl içerisinde kamp kurup askeri ve siyasi faaliyet gösterdiği bölgelerin çoğu bu tartışmalı bölgelerde yer alıyor.

Örgütün faal bir şekilde varlık gösterdiği söz konusu tartışmalı bölgelerde ise genelde KYB'li Peşmergeler ve İran destekli Haşdi Şabi güçleri bulunuyor.

0m3we_1490008311_2247-001.jpg

Şii hilali projesinin Irak ayağı

İran'ın, Irak üzerinden Suriye'ye ve oradan da Lübnan'a karayoluyla ulaşıp, kendi gruplarına lojistik destek temin etmek için planladığı koridora "Şii Hilali" deniliyor.

Koridorun geçtiği bölgelerin güvenliğini ise Hanekin ve Kerkük'ün güneyindeki KYB'li Peşmergeler ve PKK militanları, Musul'un güney ve batısındaki bölgelerde ise Haşdi Şabi militanları sağlıyor.

Haşdi Şabi güçleri, Sünni Arapların bölgelerindeki güvenliği elinde tutarken, KYB'li Peşmergeler ve PKK militanları ise Kürt ve Türkmenlerin bölgesini elinde tutuyor.

Şii koridorunun önemli ve son ayağı Sincar

Musul'un Sincar ilçesi, Irak'taki Şii koridorunun en son ve hassas bölümünü oluşturuyor. Nitekim bu bölgenin büyük çoğunluğu KDP'li Peşmerge güçlerinin elinde. Sincar ilçesinde 40 kilometre mesafedeki Türkmenlerin yaşadığı Telafer ilçe çevresinde ise Haşdi Şabi güçleri yer alıyor.

Sincar Dağı ve oradan da Suriye sınırına uzanan bölgenin bir kısmını da PKK ve ona bağlı yerel militanlar elinde tutuyor.

"PKK, bölgede tutunmak için Şii hilaline destek veriyor"

IKBY'nin Erbil kentindeki Selahaddin Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Şahevan Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK'nın bölgede tutunabilmesi için Irak'taki Şiiler ve merkezi hükümetten doğrudan veya dolaylı olarak destek aldığını ileri sürdü.

Muhammed, "PKK, bölgede tutunabilmek için şu anda Şiiler'den hem askeri hem de mali yardım alıyor. Bunun karşılığında da PKK konuşlandığı tüm bölgelerde İran'ın Şii Hilali projesi için açılan koridorun güvenliğini sağlayacak." dedi.

"PKK, Irak'ın 16 vilayetinde serbestçe hareket ediyor"

IKBY Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf, terör örgütü PKK'nın çok bariz bir şekilde ülkenin birçok yerinde herhangi bir kısıtlama yaşamadan hareket edebildiğini söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum