BİK’ten yarına hazırlık

BİK’ten yarına hazırlık
Yazılı basını dijitale ağırlık vermeleri için teşvik ve motive etmek amacıyla kolları sıvayan Basın İlan Kurumu, "Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayı”nın üçüncüsünü Başkent’te gerçekleştirdi.

Çalıştayda üniversiteli gençler dijitale dönüşüm süreci hakkında bilgilendirildi. Basın İlan Kurumu'nun (BİK) Erasmus+ K3 kapsamında 7 bölge/7 ilde düzenlemeyi öngördüğü 'Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayı'nın üçüncüsü olan İç Anadolu ayağı Başkent Ankara'da gerçekleştirildi.

Önceki gün Maltepe'deki İçkale Otel'de gerçekleştirilen çalıştaya, üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan ve yerel gazetecilik yapan 25 genç katıldı. İç Anadolu bölgesinden ve Ankara'dan katılan katılımcılar, yeni gazetecilik, internet gazeteciliği ve dijital dönüşüme dair konularda beyin fırtınası yaptı. 25 genç, yazılı basından dijitale dönüş evreleri hakkında bilgilendirildi.  

MESLEĞİN DUAYENLERİ KATILDI

İstanbul ve Diyarbakır'dan sonra üçüncüsü Ankara'da düzenlenen çalıştayın açılışına BİK Ankara Şube Müdürü Yezdan Uğurlu, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve BİK Kurul Üyesi Abdulrezak Altun, BİK Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan ve AB Bakanlığı Erasmus+ Gençlik Çalışmaları sorumlusu İbrahim Demirel  katıldı. 4 oturumdan oluşan çalıştayın moderatörlüğünü ise Filiz Ayseli gerçekleştirdi.

56 YILLIK SERÜVEN

Çalıştayın ilk oturumunda katılımcılara 2 Ocak 1961 yılında kurulan BİK'in 56 yıllık serüvenini anlatan bir slayt gösterimi yapıldı. BİK'in kuruluşundan bu güne yerel ve ulusal basını ne kadar desteklediği aktarıldı. Yazılı basını dijitale geçiş sürecinde motive etmek amacıyla çalışmaların yoğunlaştırıldığı belirtildi.  Yazılı basının dijitale teşvik konusunda ilgili mevzuatların güncellendiği kaydedildi. BİK'in basın çalışanlarına yönelik hazırladığı yayınlarla sektörün gelişimine büyük katkı sağladığı dile getirildi. Yapılan çalışmalarla Türk basınını dijital çağın gazeteciliğine hazırlamaya çalışıldığı aktarıldı. 

GENÇLER OLMAZSA OLMAZ

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan BİK Proje Birimi Koordinatörü Cenk Koray Doğan, internet ve dijitalleşme denilince gençlerin akıllara geldiğini belirterek, "Yapılan araştırmalara göre 35 yaş altı bireylerde internet kullanımı yüzde 90 oranında. 18-24 yaş aralığına bakacak olursak internet kullanım oranı yüzde 99’u bulmaktadır. Bu veriler bize gençlerin katkısı olmadan yapılacak işlerin eksik kalacağını göstermiş oluyor. Bu aşamada gençleri katarak ilerlemenin en doğrusu olduğuna karar verdik. Bunun için bu programlara gençlerden başladık. İstanbul, Diyarbakır'ın ardından üçüncü çalıştayımızı Ankara'da gerçekleştiriyoruz" dedi.

20 YILDA 32 MİLYARLIK CEP TELEFONU İTHAL ETTİK

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve BİK Kurul Üyesi Abdulrezak Altun ise yerel gazetelerin varlığını koruması açısından Basın İlan Kurumu'nun büyük bir önem taşıdığını belirterek, "BİK olmasa Türkiye'deki yerel gazetecilik olmaz endişesi taşıyorum. Çünkü habercilik çok pahalı bir iş" diyerek meslekteki zorluklara işaret etti. Türkiye'de 47 iletişim fakültesi ve iletişimle ilgili 249 ayrı programın olduğunu kaydeden Altun, buralardan mezun olan kişilerin istihdamına yönelik çalışma başlatıldığını açıkladı. Türkiye'nin iletişim alanında sayılı uzmanlarından olan Prof. Altun, istihdam sağlamaları açısından yerel basına bazı desteklerin sağlanacağını kaydetti. Dijitalleşmenin giderek büyük önem arz ettiğine de değinen Altun, 20 yılda sadece 32 milyar dolarlık cep telefonu ithal ettiğimizi açıkladı.

GENÇLERLE BİRLİKTE İŞ YAPIN  

AB Erasmus+ Gençlik Çalışmaları Sorumlusu İbrahim Demirel de konuşmasında "Yıllardır gençlik projelerinde çalışıyorum. Gençlerle ilgili program yapmak isteyenlere hep söylediğim bir şeyi burada da söylemek isterim; gençlik için yapmayın gençlerle birlikte yapın! Katılımın yani gençlerin katılımının olduğu herhangi bir fikir, proje, girişim çok daha kalıcı, daha fazla benimsenen bir hareket oluyor. BİK bu çalıştaylar ile yapılandırılmış diyalogun ruhunu yakalamış. Çünkü gençleri doğrudan ilgilendiren bir alanda, herhangi bir çalışma yapılmadan önce gençler tekliflerini getirebiliyor. BİK, çok cüzi bir bütçeyle, inanılmaz büyük bir iş yapıyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.