Sırbistan'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Sırbistan'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını açıkladı.

Başkent Belgrad'daki Sırp İlerleme Partisi (SNS) merkezinde basın toplantısı düzenleyen Vucic, seçmenin güvenini aldığı için gururlu olduğunu belirterek, ellerindeki verilere göre, sandığa giden 3,7 milyon seçmenin 2 milyondan fazlasının oyunu aldığını aktardı.

Konuşması sık sık "zafer", "Vucic" ve "Sırbistan" sloganları ile kesilen Vucic, seçim zaferinin "çok net" olduğunu vurgulayarak, diğer 10 adayın aldığı oyun toplamından yüzde yaklaşık 430 bin fazla oy aldığına işaret etti.

Vucic, seçim kampanyasının kolay geçmediğini belirterek, "Bugün bizim için önemli bir gün. Sırbistan güçlü ve daha da güçlü olacak." dedi.

Boşnak ve Macar nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde de sandıktan birinci çıktığını belirten Vucic, sadece Sırp seçmene değil, Boşnak ve Macar vatandaşlara da teşekkür etti.

Vucic, "Sırbistan'ın her bir vatandaşı için eşit oranda mücadele edeceğim. Sırbistan'ın dünyadaki itibarı için mücadele edeceğim." ifadelerini kullandı.

Vucic, 1992 yılından itibaren ilk turda cumhurbaşkanlığına seçilen ilk isim oldu. Mevcut Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic'in görevi 31 Mayıs'ta sona erecek.

RADİKAL SIRP MİLLİYETÇİSİYDİ

1990'larda Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç döneminde görev yapan Vuçiç, bir zamanlar radikal bir Sırp milliyetçisiydi. Ancak 2008'de daha ılımlı Sırp İlerleme Partisi'ni kurarak milliyetçi geçmişiyle arasına mesafe koymuştu. 2012'de AFP haber ajansına verdiği röportajda, "Değiştiğimi saklamıyorum. Bundan gurur duyuyorum" demişti.

SABIKALI GEÇMİŞ

2015'te Srebrenitsa Katliamı'nın 20. yılı anma törenlerinde kalabalığın taş atarak tepki göstermesi üzerine, törenden kaçmak zorunda kalmıştı.

Vuçiç, katliam zamanında meclis üyesiydi ve katliamın ardından "Bir Sırp öldürürseniz, 100 Müslümanı öldürürüz" sözünü söylemişti.

Yugoslavya İç Savaşı sırasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 8 bin genç ve yetişkin Müslüman erkek, Bosnalı Sırp güçler tarafından öldürülmüştü.

Ancak Vuçiç, son yıllarda uzlaşma çağrıları yapıyor. Anma töreninden kaçmak zorunda kaldıktan aylar sonra hayatını kaybedenlere saygılarını sunmak için tören alanına dönmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.