ABD ile 9 kez görüşme yapmış!

ABD ile 9 kez görüşme yapmış!
Tümgeneral İdris Aksoy’un, ‘darbenin başarılı olabilmesi için farklı ülkelerdeki örgüt mensuplarıyla irtibat kurmak ve koordinasyon faaliyeti yürütmek’le suçlandığı ortaya çıktı.

16 Temmuz sabahına kadar Bandırma’da kalan Aksoy’un, 16 Temmuz’un ilk saatlerinden itibaren ABD’de kullanılan 12064148875 numaralı bir telefonla dokuz defa görüştüğü kaydedildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 15 Temmuz darbe girişiminin merkez üssü Akıncı’da yaşananlara ilişkin hazırladığı iddianamenin ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor.

İddianamede, suç tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanı olan ve Yurtta Sulh Konseyi’nin hazırladığı atama listesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na getirilen İdris Aksoy’un, 15 Temmuz’da Korgeneral Mehmet Şanver’in kızının İstanbul Kadıköy Moda Düğün salonundaki düğününe davetli olmasına rağmen katılmadığı belirtildi. Aksoy’un, aynı gün İstanbul’a giderek Bandırma’ya geçtiği ve darbe faaliyetini buradan yönettiği iddia edildi.

Farklı ülkelerle

İddianamede, Aksoy, darbenin başarılı olabilmesi için farklı ülkelerde bulunan örgüt mensuplarıyla irtibatı ve koordinasyonu sağlamak, darbe faaliyeti sırasında bulunduğu Bandırma’dan Cumhurbaşkanı’na suikast girişimini organize etmek amacıyla İzmir çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Muğla Dalaman Havalimanı ile telefon irtibatı kurmak, İstanbul ve Ankara’daki darbe faaliyetlerini takip etmek için telefon görüşmeleri yapmak, Malatya, Adana, Kocaeli ve Eskişehir illeriyle görüşmeler yaparak, darbenin başarılı olabilmesi için koordinasyon faaliyeti yürütmekle suçlandı.

İddianamede, Aksoy’un, 15 Temmuz 2016’da İngiltere’de kullanılan bir nuramaya mesaj atıp aynı numaradan mesaj aldığı anlatıldı. İddianamede, Aksoy’un, 16 Temmuz’un ilk saatlerinde ise ABD’de kullanılan 12064148875 numaralı bir telefon hattıyla dokuz kez görüşme yaptığı açığa çıktı. Aksoy’un görüştüğü telefon hattının kime ait olduğuna ise yer verilmedi.

Komutanlar Akıncı’da

İddianamede, Aksoy’un, 16 Temmuz 2016’da 01.29’dan itibaren ABD’de kullanılan 12064148875 numaralı telefon hattı ile dokuz kez görüşme yaptığı belirtildi. Aksoy’un ilk görüşmeyi yaptığı belirtilen 01.29’da, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. İddianamede, Aksoy’un, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı 16 Temmuz günü görüşmelerine devam ettiği, 16 Temmuz 13.30’da İngiltere’de kullanılan 447802016568 numaralı telefonu aradığı, 16 Temmuz’da 21.29 ve ABD’de kullanılan 12064148875 numaralı telefonla 9 kez görüştüğü, aynı gün 23.01’de ABD’de kullanılan 17033098158 numaralı hattı iki kez aradığı ve aynı numaradan bir kez arandığı ve 543 saniye görüştüğü, 17 Temmuz 2016’da yine ABD’nin Washington eyaletinde kullanılan 17033098158 nolu telefon hattı ile sekiz kez görüşme yaptığı, 18 Temmuz 2016’da 20.45’te bu numaradan arandığı ve 125 saniye görüştüğü ve toplam dokuz kez görüşme yaptığı belirtildi. İddianamede Aksoy, FETÖ yöneticisi olmakla da suçlandı. Akıncı iddianamesinden önce, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Akıncı Üssü’nde görevli subaylarla ilgili ‘mahrem imamlar” iddianamesi hazırlanmıştı.

‘14 Temmuz’da dönecektim’

Aksoy, iddianamede yer verilen ifadesinde şunları anlattı: “10 Temmuz 2016’da Londra’da havacılık fuarına gittim. Savunma Sanayi Müsteşarı İSMAİL DEMİR sonradan fuara geldi. Fuardan normal şartlarda 14 Temmuz 2016’da dönecektim. İşlerimin uzaması nedeniyle 15 Temmuz’da 17.40’da Atatürk Havalimanı’na indim. Eskişehir’de Muharip Hava Komutanı Mehmet Şanver’in kızının düğünü vardı. Düğün Fenerbahçe Orduevi’nde yapılacaktı. O düğüne katılmayı düşündüm. Ancak düğünün 19.00’da başlaması nedeniyle yetişemeyeceğimden vazgeçtim. Balıkesir Erdek’e 19.00 feribotuyla Yenikapı’dan gittim. Üç kızım da Erdek’teydi. Kızlarımın yanına uğramayı düşündüm. Kızlarımı da alıp Ankara’ya gelecektim.

‘Eskişehir’e gidin’

Saat 21.30 sıralarında Bandırma’ya indim. Oradan Erdek’e geçtim. 22.00 sıralarında Savunma Müsteşarlığı’ndan Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Bey aradı. Daha sonra Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir aradı. Uçakların Ankara üzerinden alçak geçiş yaptığını belirterek, ‘Bir durum mu var?’ diye sordu. Bilgim olmadığını söyledim. Bu bilgiyi alınca doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral HASAN Hüseyin Demirarslan’ı aradım. İzmir’de tatilde olduğunu, bir sıkıntı olduğunu, uçağa bindiği için İzmir Çiğli’ye gittiğini söyledi. Bana nereye gideceğini sordu. Ben de Ankara’nın karışık olduğunu, bu nedenle ‘Ankara’ya değil, Eskişehir’e gidin’ dedim.

‘Bandırma’da kaldım’

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ı aradım. Ünal, ‘Eskişehir’e gel, Eskişehir’in verdiği emirlere uy’ dedi. Recep Ünal’ı arayarak ‘elimden geleni yapıyorum ama yetkim kısıtlı’ dedim. Eskişehir’deki hava savunma komutanı Korgeneral Nihat Kökmen’e ulaştım. Kökmen, ‘düğünden çıktım, Eskişehir’e geçiyorum’ dedi. Kurmay Başkanı Demirarslan’ı tekrar aradım. ‘Hava Kuvvetleri Komutanı’nın emri var, Eskişehir’e geçiyorum, sen de Sabah geçersin’ dedim. Bandırma’da 07.00’ye kadar kaldım. Üzerimi değiştirerek araba ile Eskişehir’e geldim.”

‘ABD’ye sık sık giderim’

Aksoy, İstanbul’da 17.40’da olmasına rağmen neden düğüne katılmadığına sorusuna, özel bir nedeni olmadığını, Yandex’ten telefondan baktığını, 3 saatlik trafik olduğu, bu nedenle katılmadığını, kızlarını da görmediğini, onların yanına gittiği yanıtını verdi. Aksoy, darbeciler tarafından hazırlanan atama listesinde terfi ettirilerek Korgeneral rütbesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak atanmasından haberinin olmadığını söyledi.

MİLLİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.