‘Fırat Kılıcı’ Sincar’a mı?

‘Fırat Kılıcı’ Sincar’a mı?
Güvenlik uzmanları TSK’nın Fırat Kalkanı Harekatı’ndan sonraki yeni hedefinin PKK’nın Kuzey Irak’ta üslendiği Sincar olduğunu, 10 bin askerlik bir güçle operasyon yapılabileceğini söylüyor.

Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ’a karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı’nın sona ermesinin ardından ‘Fırat Kılıcı’ adıyla yeni bir operasyon olabileceği gündeme gelmişti.

Güvenlik uzmanları TSK’nın yeni hedefinin Kuzey Irak’ta PKK’nın yerleştiği Sincar olduğunu belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan harekatın devamı olacağını vurgulayarak, “Bu bir yol haritası. Bu yol haritasının söylenmeyen, adı konmayan ikinci, üçüncü etapları olacak. Olay, sadece Suriye boyutunda giden bir harekat değil. Bu olayın Irak boyutu var. Irak’ta malum bir Telafer, Sincar olayı var” diyerek işareti vermişti.

Kuzey Irak kampları...

Güvenlik uzmanı Metin Gürcan, Al Monitor’daki yazısında ABD’nin Rakka operasyonu için hem İncirlik Üssü’ne hem de Rakka’da kurulacak yeni düzen için Türkiye’ye ihtiyaç duyacağını söylüyor. Ancak Suriye’nin kuzeyinde ABD ve Rusya varlığından dolayı Türkiye’nin yeni bir harekata girişmeyeceğini belirtiyor. Gürcan’a göre TSK’nın hedefi Sincar ile Hakur ve Zap bölgelerindeki PKK kampları olacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Sincar’la ilgili açıklamasında “PKK nerede olursa olsun müdahale edeceğiz” demişti.

10 bin askerle...

Yaklaşık 2.500 PKK’lının Kandil’den inerek yerleştiği Sincar ve diğer bölgelerle ilgili olası bir sınır ötesi operasyonu değerlendiren Metin Gürcan, Türkiye’nin Barzani peşmergelerinin yardımıyla Kuzey Irak’taki Avasin-Basyan, Zap veya Hakurk bölgelerinde PKK’ya karşı, 10 bin askerden oluşan orta ölçekli bir sınır ötesi operasyon başlatmasının sürpriz olmayacağını belirtiyor. Gürcan, Sincar’da PKK ile sorun yaşayan peşmergelerin Türkiye’ye destek verebileceğini söylüyor.

İkinci Kandil

Uzmanlar Türkiye’nin, sınırında terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin bulunduğu Afrin’e dair planların olabileceğini de ifade ediyor. Ancak şu anda yapılacak bir sınır ötesi operasyon için ilk adresin Türkiye sınırından kuş uçuşu yaklaşık 110 km uzakta olan ve PKK’nın ikinci bir Kandil’e çevirmeye çalıştığı Sincar olacağı vurgulanıyor.

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.