ABD'nin Suriye saldırısı sonrası Putin'den ilk açıklama

ABD'nin Suriye saldırısı sonrası Putin'den ilk açıklama
Rus lider Putin, ABD'nin Suriye'yi vurmasıyla ilgili olarak "Bu uluslararası hukukun ihlali" dedi.

ABD'nin Suriye hava üssünü vurmasının ardından tüm dünyada gözler Rusya'ya çevrildi. Rusya'dan ilk açıklamalar geliyor. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acilen toplantıya çağırıyor. Rusya'nın sahada yanıt vermek yerine diplomatik olarak operasyonun meşruiyetini tartışmaya açmaya hazırlandığı yorumu yapılıyor.

PUTİN'DEN SERT TEPKİ

Rus lider Vladimir Putin "Bu uluslararası hukukun ihlali. Bu saldırı Musul'da ölen sivilleri unutturmak için. Saldırı Rusya-ABD ilişkilerine büyük zarar verdi." dedi.

Rusya Federasyon Konseyi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, "Rusya, Suriye ile ilgili olarak ABD ile işbirliğini kesebilir" dedi.

Ozerov, ABD'nin Suriye hava kuvvetlerine ait üsse yönelik saldırısının Suriye içinde terörle mücadele çabalarını kesebileceğini belirterek ABD'nin bu saldırısı ABD ve Rusya askerleri arasındaki işbirliğine ciddi bir engel olabilir. Çünkü saldırıdan önce Rus hükümeti bilgilendirilmedi. ABD'nin Humus ilinde yaptığı saldırı Amerikan-Rus ilişkilerinin geliştirilmesine en azından yardımcı olamaz" diye konuştu.

YAPAY SEBEPLERLE DÜZENLENMİŞ

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Suriye'de rejime ait üsse hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili, "Egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlalidir. Yapay sebeplerle düzenlenmiş saldırıdır." dedi.

CEVAP VERECEĞİZ

Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkileri Komitesi Üyesi Oleg Morozov, ABD’nin Humus'a yönelik hava saldırısını ABD’nin Yugoslavya ve Irak bombardımanı ile kıyasladı. 

Morozov, "ABD’nin Şaryat hava üssüne saldırısı; Yugoslavya bombardmanı, Libya operasyonu, Irak’a müdahalesini ve uluslararası hukuku ihlal etmesini anımsatıyor." dedi. İdlib’teki kimyasal saldırının Amerikan provokasyonu olduğunu da iddia eden Morozov, "Trump Suriye’de Beşar Esad ile değil DEAŞ ile savaşma vaadinden vazgeçti. Bu saldırıya savaş yollarıyla cevap vermemeliyiz, durumu analize edip diplomatik araçlar yardımıyla yaklaşmalıyız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.