ABD'nin operasyonu sonrası BM'de gergin toplantı

ABD'nin operasyonu sonrası BM'de gergin toplantı
ABD'nin operasyonu sonrasında olağabnüstü toplanan BMGK'da, Rusya, ABD'yi suçlayarak "Tek başınıza hareket ederseniz bölgeyi korkunç trajedilere sürüklersiniz" dedi.

ABD'nin New York kentinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Rusya'nın BM Büyükelçi yardımcısı Vladimir Safronkov, "ABD'nin uluslararası hukuku çiğneyen saldırıları teröristleri cesaretlendirdi" dedi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Han Şeyhun'daki kimyasal silah saldırısından sorumlu tutarak, "Artık ABD Esed'in herhangi bir sonuçla yüzleşmeden kimyasal silah kullanmasını bekleyemez" diye konuştu.

Haley, ABD'nin çok ölçülü bir adım attığını ifade etti ve "Daha fazlasını yapmaya da hazırız. Ama umarız buna gerek kalmaz" dedi.

ABD,100'den fazla sivilin hayatını kaybettiği Han Şeyhun'daki saldırının Suriye ordusu tarafından düzenlenmiş bir kimyasal silah saldırısı olduğunu savunuyor.

Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya ise iddiayı reddederek bölgede düzenlenen hava operasyonunda silahlı muhaliflere ait bir silah deposunun vurulduğunu, depoda mayın yapımında kullanılan zehirli gazlar olduğunu ileri sürüyor.

ABD'nin BM Büyükelçisi Haley, Rusya ve İran'ın Esed yönetimini 'savaş suçları işlemesine rağmen desteklediğini' ifade etti ve "Esed'i güçlendirmek sadece daha fazla cinayete neden olur" dedi.

ABD'nin Cuma sabaha karşı düzenlediği füze saldırılarında El Şayrat askeri hava üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlatılmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamada, Suriye ordusuna ait 20'ye yakın uçağın imha edildiği belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li yetkililer, hava üssündeki pistlerin ve Rus hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının özellikle hedef alınmadığını vurguladı.

BBC TÜRKÇE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.