Sandıkları patlattılar!

Sandıkları patlattılar!
Referandum için yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi tamamlandı. 57 ülkede 1 milyon 400 bin 46 vatandaş oy kullandı. Katılım yüzde 47 ile rekor kırdı.

Yurt dışında oy kullanma işlemi tamamlandı. 1 milyon 400 bin vantanşın oy kullandı ve katılım yüzde 47 ile rekor kırdı. 1 Kasım 2015 genel seçimlerindeki katılım oranı ise yüzde 41.5 olarak gerçekleşmişti.

LÜKSEMBURG'DA İLGİNÇ SONUÇ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), anayasa oylamasının yapılacağı referandum için yurt dışı seçmenin dilediği ülkede oy kullanabilmesinin yolunu açmıştı.

Bu karar, Lüksemburg'da oy patlamasına yol açtı. Lüksemburg'da kayıtlı seçmen sayısı 571 iken, bu ülkede sandıklara atılan oy sayısı ise tam 9 bin 729 oldu.

FRANSA VE ALMANYA'DAN LÜKSEMBURG'A GİTTİLER

Komşu ülkeler Fransa ve Almanya'da kayıtlı olan seçmenler kendilerine daha yakın olduğu gerekçesiyle oylarını Lüksemburg'da kullanmayı tercih etti. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Makedonya, Yunanistan, Kırgızistan ve Rusya gibi ülkelerde yaşayan seçmenler sandıklara fazla ilgi göstermedi. 1 Kasım 2015 seçimlerine göre Kanada'da yüzde 21, Amerika'da yüzde 34.7, Rusya'da yüzde 43 ve Yunanistan'da da yüzde 30 oranında düşük oldu. Makedonya'da bu oran yüzde 50 daha düşük çıktı.

ALMANYA

Yurt dışı temsilcilikleri arasında en çok oy en fazla seçmenin kayıtlı olduğu Almanya’da kullanıldı. Almanya’da kayıtlı 1 milyon 430 bin 127 seçmenden 695 bin 435’i sandık başına gitti. Böylece Almanya’da 1 Kasım milletvekili seçimlerine göre oyunu kullanan seçmenler yüzde 15 oranında arttı. 

AVUSTURYA’DA DA BÜYÜK ARTIŞ

Avusturya’da da 1 Kasım 2015 milletvekili seçimlerine göre daha fazla seçmen sandık başına gitti. Avusturya’da kayıtlı 108 bin 561 seçmenden oyunun kullananların sayısı 54 bin 937. Bu rakamla Avusturya’da 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 17 oranında artış oldu. İngiltere, İsviçre, İtalya, Danimarka ve Bulgaristan gibi ülkelerde kısmen de olsa bir oy artışı yaşandı.

HOLLANDA'DAN ALMANYA'YA GİTTİLER

Hollanda 252 bin 841 seçmenden sandık başına giden seçmen sayısı 123 bin 454.

Hollanda’da kayıtlı seçmenin bir bölümü de Almanya’da oy kullandı.

REKOR KIRILDI

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu ise halk oylamasına yurt dışından rekor katılımın gerçekleştiğini, 1 Kasım milletvekili seçimlerine kıyasla dış temsilciliklerdeki katılımda yüzde 14,33 artış olduğunu ve toplam seçmenin yaklaşık yüzde 47'sinin sandığa gittiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.