ABD ile Rusya karşı karşıya!

ABD ile Rusya karşı karşıya!
ABD 6 yıldır ilk kez Esed rejimini vururken, üst düzey isimler tarafından yapılan açıklamalarda oklar, Şam’dan ziyade Moskova’yı hedef alıyor.

ABD’nin geçtiğimiz Cuma sabahı, Esed rejiminin kullandığı Şayrat Hava Üssü'nü 59 tomahawk füzesi ile vurmasının ardından, Rusya ve İran ile gerilim artıyor. ABD’den üst düzey isimler, rejimin düzenlediği kimyasal saldırıdan Rusya’yı sorumlu tutan açıklamalar yapmaya devam ediyor. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, kimyasal saldırıda Moskova’nın sorumluluğuna ilişkin, “Rusya hükumeti ya Suriye’nin kimyasal silah kullandığından habersiz ya da Rusya Suriye’ye arka çıkıyor. O Suriye’ye arka çıktıkça Suriye kimyasal silah kullanacak. Biz şimdi Rusya’dan bunu netleştirmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da “İster göz yummuş olsunlar, ister Suriye hükümeti tarafından oyuna getirilmiş olsunlar, sonuçta bir şey ortada. Rusya uluslararası topluma verdiği sözü tutamadı” diyerek, Moskova’yı direkt sorumlu tuttu.

MOSKOVA TERCİHİNİ YAPSIN

6 yılda ilk kez Esed rejimini vuran ABD yönetimi, saldırı sonrası adeta Rusya’yı da açıklama bombardımanına tuttu. ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Herbert McMaster yaptıkları açıklamalar ile Rusya’yı Esed rejiminin katliamlarına göz yummakla suçladı. McMaster, “Bugün, Rusya ne olmasını istiyorsa olabilir. Bir rekabet ilişkisiyle çatışma mı isterler ya da karşılıklı menfaatler içinde işbirliği oluşturacak bir alan mı isterler?” diyerek Kremlin’e gözdağı verdi.

SURİYE'DE YETERSİZ KALDI

Nikki Haley, Rusya’nın Suriye’yi korumak için Güvenlik konseyinde 7 kere veto hakkını kullandığını hatırlatarak, “Rusya’nın Suriye’de kimyasal silah kullanmasına ilk tepkisi, bunu Esed yapmadı. Bunu Suriye hükümeti yapmadı” ifadeleri ile Rusya’nın rejime şemsiye olan tavrına dikkat çekti. Tillerson ise Rusya’nın Suriye’deki “kimyasal saldırıyı” engellemekte yetersiz kaldığını söyledi. Tillerson Rusya’nın, Suriye’deki kimyasal silahların imha edilmesini garanti altına aldığını ancak saldırının ardından bunu başaramadığının ortaya çıktığını belirtti.

PUTİN RANDEVUYU İPTAL ETTİ

ABD ile Rusya arasında söz düellosu devam ederken, ABD Dışişişleri Bakanı Tillerson ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesinin iptal edildiği ortaya çıktı. Reuters'in haberine göre, 11-12 Nisan’da Moskova’ya gidecek olan Rex Tillerson’ın ziyaret programından Rus lideri ile yapacağı görüşme kaldırıldı.

YENİŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.