Tuzağa dikkat! Bu afişleri görürseniz bilin ki...

Tuzağa dikkat! Bu afişleri görürseniz bilin ki...
Bankaların ve faizin kucağındaki vatandaş şimdi de tefecilerin eline düşüyor…

Bir yandan bankalar, isteyen istemeyen herkese yolladığı kredimesajlarıyla taciz ederken; diğer taraftan da tefeciler caddelere, sokaklara, kaldırımlara yapıştırdıkları ilanlarla “kurban” arıyor. Bazı uyanıklar, “bankacılık sicili kötü” ve “kredi alamayan vatandaşlar” adına kredi çekip, karşılığında yüzde 40’lara varan komisyon alıyor, resmen tefecilik yapıyor! Vatandaşın yoluna rantiyeden sonra tefeciler de tuzak kuruyor... 

Kefilsiz, ipoteksiz kredi vaadi!

Ekonomik sıkıntılardan dolayı beli iyice bükülen vatandaş, bankalardan sonra tefecilerin de eline düştü. Tefeciler, kefilsiz, ipoteksiz anında kredi vaatleriyle vatandaşı faiz bataklığına sürüklüyor. Daha çok vatandaşı dolandırmak için farklı taktikler kullanan tefeciler, cadde ve sokaklara, kaldırım ve otobüs duraklarına yapıştırdıkları çıkartmalarla vatandaşı tuzağa çekiyor. 

1-368.jpg
 
Ekonomik sıkıntılardan dolayı beli iyice bükülen vatandaş, tefecilerin eline düştü. Tefeciler, kefilsiz, ipoteksiz anında kredi vaatleriyle vatandaşı faiz bataklığına sürüklüyor. Daha çok vatandaşı dolandırmak için farklı taktikler kullanan tefeciler, cadde ve sokakların kaldırım ve otobüs duraklarına yapıştırdıkları çıkartmalarla vatandaşı tuzağa çekiyor. Özellikle vatandaşın yoğun bir şekilde kullandığı güzergâhlara çıkartmalar yapıştıran tefeciler, sosyal medyadaki sponsorlu reklamlarla da daha çok vatandaşı ağına düşürmeye çalışıyor. 

YÜZDE 40 KOMİSYON İLE TEFECİLİK

Vatandaşa bankalardan kredi almak için zorlanan vatandaşa aracılık eden tefeciler, vatandaşın aldığı kredinin yüzde 25 ile 40 arasında pay alıyor. Yüzde 40’lara varan komisyona razı edilen vatandaşlar, bankanın koyduğu faize ilave bir de tefecinin komisyonu eklenince yediği tokat da katmerleşiyor.  

MÜŞTERİ PORTFÖYÜ AZ OLAN BANKALAR TERCİH EDİLİYOR

Tefeciler, kredi için ise daha çok yeni açılmış ve müşteri portföyü az olan bankalarla GSM operatörlerini kullanıyor. Vatandaş kredi notu düşük olduğu için o bankalardan kendisi istediği krediyi alamazken tefeciler aracılık ederek hem istenen krediyi alıyor hem de vatandaşlardan yüksek miktarlarda faiz alıyor. Kredi notu ve kefil sorunlarından dolayı kredi çekemeyen vatandaş ise istemese de tefecilerin eline düşüyor. Daha önce sadece bankalara mahkûm olan vatandaş, artık bankanın yanında bir de tefeciye mahkûm oldu. 

YENİ TAKTİK GSM OPERATÖRLERİ

Tefeciler bankalar dışında da vatandaşa farklı yöntemlerle kredi imkânı sağlıyor! Tefeciler genelde daha az miktardaki krediler için ise GSM operatörlerini kullanıyor. Bazı GSM şirketlerindeki elemanları aracılığıyla tefeciler, vatandaşa faturalı hattı üzerinden hesabına krediyi aktarıp her ay belli miktarlarda faturasına yansıtıyor. Tefeciler, GSM operatörü üzerinden vatandaşın hesabına krediyi aktardıktan sonra ise kredinin yaklaşık yüzde 35’ine ise el koyuyor. Vatandaş ise kefilsiz, ipoteksiz krediyi aldığı için de tefecilerin uçuk miktarlı komisyonlarına ise ses çıkaramıyor.  

1 adım sonrası faiz!

Özellikle vatandaşın yoğun bir şekilde kullandığı güzergâhlara çıkartmalar yapıştıran tefeciler, sosyal medyadaki sponsorlu reklamlarla da daha çok vatandaşı ağına düşürmeye çalışıyor. 

TELEFON ALIYORMUŞ GİBİ GÖSTERİYORLAR

“Hacizli” veya “kredi sicili bozuk” vatandaşlara bankalardan kredi almak için aracılık eden tefeciler, vatandaşın aldığı krediden yüzde 25 ile 40 arasında pay alıyor. Bankalardan kredi çekmekte zorlanan vatandaşlara yardım(!) eden tefeciler; kredi için daha çok yeni açılmış, müşteri portföyü az olan bankaları ve GSM operatörlerini kullanıyor. Tefeciler, düşük miktardaki krediler için ise GSM bayileriyle işbirliği yaparak, vatandaşa telefon alıyormuş gibi kredi kullandırıyor. Bayii, telefon yerine vatandaşa parasını öderken; paranın yüzde 35’ine el koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.