Seçim biter bitmez AB açıklaması

Seçim biter bitmez AB açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) yöneliminin stratejik önceliği olmaya devam edeceğini bildirdi.

Dile getirilen görüşlerle her zaman mutabık olmasalar da Avrupalı bazı dostların Türkiye’ye gösterdikleri yakın ilginin memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bununla birlikte ülkemiz hakkında dile getirilen görüşlerde kullanılan söylemlerin zaman zaman dostluk sınırlarını zorladığını da üzülerek görüyoruz. Halbuki biz dostuz. Birlikte daha güçlüyüz. Çalkantılı bir dünyada birlikte hareket etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Batı kamuoyunda daha çok AB ile ilişkileri, göç meselesi ve Türkiye’de gerçekleştirilecek anayasa değişikliği halk oylaması bağlamında gündeme geldiğini gözlemlediğine işaret eden Çavuşoğlu, bu çerçevede, Avrupa kamuoyunun aydınlatılmasına katkıda bulunmak amacıyla bu konulardaki görüşlerini paylaşmak istediğini belirtti.

 TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin uzun geçmişi bulunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, 1963 Ortaklık Anlaşması’yla başlayan ilişkilerin, 2005 yılında başlayan katılım müzakereleriyle nihai dönemine girdiğini ifade etti. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:  “Bununla birlikte süreç münhasıran ülkemizden kaynaklandığı söylenemeyecek nedenlerle arzu ettiğimiz hızla ilerlememiş, sadece 16 fasıl açılabilmiştir. Tabiatıyla bu durum akla ‘Türkiye acaba üyelik kriterlerini karşılayamıyor mu?’ sorusunu getirmektedir. Türkiye, AB üyelerinin bir kısmının bütçe açığı ve kamu borçları gibi alanlarda karşılayamadığı Maastricht kriterlerini tamamen karşılamaktadır. Kopenhag siyasi kriterleri konusunda da ülkemizde, özellikle hükümetimiz döneminde, önceki dönemlerle kıyaslanamayacak düzeyde reformlar yapılmıştır. Bununla birlikte, yeni fasılların açılmasına karşı bazı AB üyeleri tarafından suni engeller çıkarılmaktadır. Ülkemize sıklıkla eleştiri yöneltilen adalet ve hukukun üstünlüğü alanlarındaki fasılların açılmasının reddedildiğini burada ilginç bir ayrıntı olarak not etmek isterim. Yani bu fasılları açıp konuşmak isteyen biz, istemeyen AB’dir.”

AVRUPA HALKLARIYLA GÜZEL BİR GELECEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ

Anayasa değişikliği bağlamında dillendirilen bir diğer iddianın da “rejim değişikliğine gidildiği” yönünde olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Bu endişeler tamamen yersizdir. Zira, yeni Anayasa paketinde, Türkiye’de rejimin değil, hükümet sisteminin değiştirilmesi öngörülmektedir. Tekrar vurgulamak isterim ki, Türkiye laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir ve öyle kalmaya devam edecektir. Burada söz konusu olan daha istikrarlı olduğunu düşündüğümüz Cumhurbaşkanlığı sisteminin ihdas edilmesinden ibarettir. Benzer sistemler Fransa ve ABD’de uygulanmaktadır.

Ülkemize karşı olumsuz bir kampanya yürütmekte direnenlere cevabımız nettir: Türkiye dünden daha kararlı şekilde çağdaş değerlere sahip çıkmayı sürdürecektir. AB yönelimimiz stratejik önceliğimiz olmaya devam edecektir. Sizden beklentimiz ise Avrupa ortak evimizde birbirimize sahip çıkmamız ve Türk, Fransız ve diğer Avrupa halklarına güzel bir gelecek hazırlamak için birlikte çalışmamızdır. Zaman liderlik, zaman demokrasilerin dayanışması zamanıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum