Devletçiğe uygun adım

Devletçiğe uygun adım
BOP kapsamında yürütülen “böl-parçala-devletçiklere ayır” planında yeni bir aşamaya geçiliyor… ABD, İngiltere ve Almanya istedi; IKBY düzenli ordu kuruyor…

Peşmerge Bakanlığının yeniden düzenlenmesi ve tüm silahlı güçlerin tek bir çatı altında toplanması düşüncesi ilk kez 2015 yılında ABD tarafından ortaya atılmıştı.

Büyük İsrail yolunda en kritik safhalardan olan “bölgede devletçikler kurma” yolunda ilk adımlar, ön hazırlıklar hızlandı. “Batılı yabancı devletlerin” ortak girişimi sonucu IKBY’ye bağlı peşmergeler ve bağlı olmayan diğer peşmerge gruplar “düzenli ordu” çatısı altında toplanacak. Plana göre ilk etapta bir hava kuvvetleri oluşturulacak. IKBY yetkililerine göre, “Düzenli ordu projesi bağımsızlıktan ayrı düşünülemez”! 

DEVLETÇİKLER YOLDA

Ortadoğu devletlerinin “devletçiklere” ayrılması fiilen hayata geçiriliyor. IKBY Peşmerge Bakanlığı; ABD, İngiltere ve Almanya’nın desteği ile düzenli ordu kurmak için harekete geçti. Bu minvalde, ABD, İngiltere, Almanya ve Peşmerge Bakanlığı tarafından 4 rapor bir araya getirilerek 35 maddelik ortak bir proje hazırlandı. Projeye göre, IKBY’ye bağlı olmayan peşmerge de “düzenli ordu” çatısı altında toplanacak. IKBY Peşmerge Bakanlığı’nın açıklamasına göre, proje Temmuz’da hayata geçirilecek.  

AMAÇ BAĞIMSIZLIK!

Projenin en önemli amaçlarından biri olarak “bir hava gücü oluşturma” öne çıkıyor. İlk adım olarak da peşmerge güçlerinin taşınmasında kullanılmak üzere helikopter temin edilmesi öngörülüyor. Bu arada, IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, “Yabancı ülkelerin ortak girişimi sonucu kurulmaya çalışılan güçlü ve birleşik ordunun IKBY’nin bağımsızlık referandumundan ayrı düşünülmesi doğru olmaz” diyerek, asıl amaca işaret ediyor.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.