Avrupa Müzesi değil Ayasofya Camii

Avrupa Müzesi değil Ayasofya Camii
Fatih’in emanetinin; Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM gözetiminde dünyada 13, Türkiye’de 12. kez düzenlenen “Avrupa Müzeler Gecesi” etkinliği kapsamında ücretsiz ziyaretçilere açılması bir kez daha yürekleri burktu…

Yıllardır içerisinde ibadet edilmesi için özgürlüğü beklenen fethin sembolü Ayasofya Camii, ısrarla müze olarak tanıtılmaya devam ediyor... 1934 yılından beri Müslümanların mahzun mabedi olan Ayasofya Camii, dün gecenin geç saatlerine kadar “Avrupa Müzeler Gecesi” kapsamında ücretsiz ve “müze” olarak gezildi. 

VATANDAŞ ÜZÜNTÜLÜ

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü Strateji Geliştirme Bütçe ve Gelirler Müdürlüğü, seyahat acentelerine yolladığı yazı ile etkinlik hakkında bilgi verdi. Gönderilen yazıda müzelerin kapanış saatlerinden itibaren ücretsiz olduğu ve etkinliğin 23:00’e kadar süreceği yazıldı. Cami etrafında muhabirimiz Ali Çağlar Tınbek’in görüştüğü vatandaşlar, Ayasofya Camii’nin müze olarak kullanılmasından dolayı duydukları üzüntüyü aktararak Ayasofya Camii’nde artık ibadet etmek istediklerini belirttiler.  

GEÇEN HAFTA MEYDANLARDA HAYKIRILMIŞTI

Ayasofya Camii, geçtiğimiz cumartesi günü tarihi bir güne daha şahitlik etmişti. İstanbul’un ve Türkiye’nin dört bir yanından tarihine sadık binlerce Anadolu Gençlik Derneği’nin inançlı evlatları Ayasofya’ya akın etmiş ve Ayasofya Meydanı dolup taşmıştı. Ayasofya Camii içerisinde namaz kılınması engellenen on binlerce kişi Ayasofya’nın başucunda sabah namazını eda etmiş ve “Ayasofya’ya biletle değil abdestle girmek istiyoruz”, “Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın” sloganları ile yetkili makamların Sultanahmet Camii’nin doluluk oranına bakmadan Ayasofya’yı özüne döndürerek ibadete açmasını istemişti.
 
Yıllardır içerisinde ibadet edilmek için özgürlüğü beklenen fethin sembolü Ayasofya Camii, ısrarla müze olarak tanıtılmaya devam ediyor... 1934 yılından beri Müslümanların mahzun mabedi olan Ayasofya Camii, dün gecenin geç saatlerine kadar “Avrupa Müzeler Gecesi” kapsamında ücretsiz ve “müze” olarak gezildi. 
 
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü Strateji Geliştirme Bütçe ve Gelirler Müdürlüğü, seyahat acentalarına yolladığı yazı ile etkinlik hakkında bilgi verdi. Gönderilen yazıda müzelerin kapanış saatlerinden itibaren ücretsiz olduğu ve etkinliğin 23:00’a kadar süreceği yazıldı. Cami etrafında görüştüğümüz vatandaşlar Ayasofya Camii’nin müze olarak kullanılmasından dolayı duydukları üzüntüyü aktararak Ayasofya Camii’nde artık ibadet etmek istediklerini belirttiler. 

VATANDAŞ İSYAN ETTİ “GEZMEK DEĞİL İBADET ETMEK İSTİYORUZ”

Ayhan B. isimli vatandaş gazetemize konuşarak “Ayasofya’nın neden kapatıldığını anlamış değilim. Bize burası atalarımızdan miras kaldı. Gerekçe gösterilmeden tadilat yapılacak diye kapatıldı şimdi müze oldu. Biz buraya gezmek için değil ibadet etmek için gelmek istiyoruz ama maalesef birilerinin oyunu ile burası müze olarak kullanılıyor. Üzülüyorum ama inşallah Ayasofya Camii’nde bir gün ibadet edeceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
Sultanahmet’e gezmeye geldiğini ve Ayasofya’nın bugün ücretsiz gezileceğini bilmediğini söyleyen Ahmet Sarı, “Ayasofya’nın ücretsiz olduğunu burada öğrendim Ayasofya’nın bizim için İstanbul için önemi çok büyük. Fatih Sultan Mehmet Hazretleri’nin vakfiyesi olarak biliyorum. Buranın müze olarak değil cami olarak kalmasını tabi ki bir Müslüman olarak istiyorum. Dış mihraklar tarafından burasının müze olarak kullanılması isteniyor. İnşallah biz güçleneceğiniz ve burayı ibadete açacağız” şeklinde konuştu. 

BİRKAÇ GÜN önce MEYDANLARDA HAYKIRILMIŞTI

Ayasofya Camii, geçtiğimiz cumartesi günü tarihi bir güne daha şahitlik etmişti. İstanbul’un ve Türkiye’nin dört bir yanından tarihine sadık binlerce Anadolu Gençlik Derneği’nin inançlı evlatları Ayasofya’ya akın etmiş ve Ayasofya Meydanı dolup taşmıştı. Ayasofya Camii içerisinde namaz kılınması engellenen on binlerce kişi Ayasofya’nın başucunda sabah namazını eda etmiş ve “Ayasofya’ya biletle değil abdestle girmek istiyoruz, Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın” sloganları ile yetkili makamların Sultanahmet Camii doluluk oranına bakmadan Ayasofya’yı özüne döndürerek ibadete açmasını istemişti. 

AYASOFYA CAMİDİR, ÖYLE DE KALACAK!

Ayasofya’nın ücretsiz olduğunu internet sitesi üzerinden öğrenerek gezmek için gelen Süleyman S., “Ayasofya bizimdir, bunu tüm dünyanın artık kabul etmesi gerekiyor. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alırken, içinde Ayasofya’da vardı. İstanbul’u Ayasofya’dan Ayasofya’yı İstanbul’dan ayrı tutamayız. Hem manevi yönden hem ibadetlerimiz yönünden Ayasofya camidir, öyle de kalacak.”
 
Ayhan B. isimli vatandaş gazetemize konuşarak “Bize burası atalarımızdan miras kaldı. Gerekçe gösterilmeden tadilat yapılacak diye kapatıldı. Şimdi müze oldu. Biz buraya gezmek için değil, ibadet etmek için gelmek istiyoruz ama maalesef birilerinin oyunu ile burası müze olarak kullanılıyor. Üzülüyorum ama inşallah Ayasofya Camii’nde bir gün ibadet edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Ahmet Sarı, “Fatih Sultan Mehmet Hazretleri’nin vakfiyesi olarak biliyorum. Buranın müze olarak değil cami olarak kalmasını tabii ki bir Müslüman olarak istiyorum. İnşallah biz güçleneceğiniz ve burayı ibadete açacağız” şeklinde konuştu.
 
Ayasofya’nın ücretsiz olduğunu İnternet sitesi üzerinden öğrenerek gezmek için gelen Süleyman S., “Ayasofya bizimdir bunu tüm dünyanın artık kabul etmesi gerekiyor. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alırken, içinde Ayasofya da vardı, İstanbul’u Ayasofya’dan Ayasofya’yı İstanbul’dan ayrı tutamayız hem manevi yönden hem ibadetlerimiz yönünden Ayasofya camidir öylede kalacak. Biz inananlar olarak buraya ibadet etmek için manevi huzur almak için gelmek isterdik. Bildiğim kadarıyla beş yıl önce burası tadilata girdi halada devam edecekmiş biz bir an önce Ayasofya’nın cami olarak açılmasını istiyoruz.”

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.