Korsan referanduma tepki! Boykot kararı aldılar

Korsan referanduma tepki! Boykot kararı aldılar
Türkmen şehri Kerkük, Tuzhurmatu ve Hanekin’i de kapsayan illegal oylamayı, saldırı tehdidi altına giren Türkmenler ve Araplar boykot etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın uyarılarına rağmen Süleymaniye, Erbil, Duhok vilayetlerinin yanı sıra statüsü tartışmalı Kerkük’ün tamamıyla Musul, Diyala ve Salahaddin vilayetlerinde referandum süreci başlattı. Erbil yönetimi, referandum gününe kadar merkezi hükümetten BM’ye uluslararası toplumdan her seviyede uyarıya kulak tıkadı.

TÜRKMEN VE ARAPLAR BOYKOT ETTİ

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandumu için oy verme işlemi dün sabah saatlerinde başladı. Referandumu Türkmen ve Araplar boykot etti.

PEŞMERGE TÜRKMENLERİ ÇIKARDI

Irak’taki İnsan Hakları Gözlemevi, Kerkük’te yaşayan ve referandumda oy kullanmak istemeyen aileler, peşmergeler tarafından baskı uygulanarak şehirden sürgün edildiği bildirildi. Irak News’de yer alan habere göre, IOHR, “Referanduma katılmayı reddettikleri için 250’den fazla aile geçtiğimiz iki gün boyunca Kerkük’ü terk ettiler” ifadelerini kullandı.

'ŞEHRİ TERK EDİN' DEDİLER

Gözlemevi, Diyala’daki Al-Azeem kasabasına kaçan beş aileyle bağlantı kurduğunu belirtti. Irak Başbakanı İbadi, yaşanan olayların ardından Irak emniyet güçlerine “Kürt bölgesinde seçime zorlanan halkın korunması” emri verdi. Diyala’ya sürülen yedi kişilik bir aile, peşmergelerin cuma günü kimliklerini kontrol ederek referanduma katılmayacaklarını belirtmeleri üzerine şehri terk etmelerini söylediklerini anlattı. Diyala’ya sürülen halk yapılan bu referandumun Irak’ı bölmeye yönelik siyonist bir plan olduğunu vurguluyor. İrtibata geçilen diğer bir aile ise, kendilerine iki seçeneğin sunulduğunu, oy kullanmaları veya oy kullanmamaları durumunda şehri terk etmelerini istediklerini anlattı.

Korsan oylamada tulum çıktı!

Barzani yönetimine yakın kaynakların iddiasına göre Irak’ın kuzeyindeki korsan referandumda yaklaşık 5.2 milyon kişi oy kullandı. Gayrı resmi sonuçlara göre yüzde 94 “evet” oyunun çıktığı referanduma katılım oranı yüzde 72 oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.