Ruslardan flaş iddia! İstihbarat karşı çıkıyor

Ruslardan flaş iddia! İstihbarat karşı çıkıyor
Kommersant gazetesi, Rusya'nın Türkiye'ye S-400 hava savunma sistemi teknolojisinin transfer edilmesi için anlaşmakta aceleci davranmayacağını yazdı.

Kommersant'ın haberine göre, çok kısa süren ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel anlaşmalarına dayanan S-400 görüşmelerinde, Türkiye tarafı, hazır sistemleri satın almayı değil, bu sistemin kendi topraklarında bir araya getirilmesi için bir teknoloji transferi yapılmasını da bekliyordu. Fakat Rus müzakereciler, Türk tarafının bu konudaki katı tavrına rağmen teknoloji transferi içermeyen bir anlaşma imzalanmasını sağlayabildi.

"ON YIL GEREKEBİLİR"

​Rus devlet savunma sanayisi şirketi Rostec'in genel direktörü Sergey Çemezov bir açıklamasında, Türkiye'ye S-400 sistemi için teknoloji transferi ihtimaline ilişkin olarak, "Burada çok ciddi teknolojilerden bahsediyoruz: Bu teknolojinin sahada üretilmesi için öylece bir tesis kuramazsınız. Zira bunun için nitelikli kadrolarınız, teknoloji okulunuz olmalı. Bunlar için de birkaç on yıl gerekebilir" diyor.

"RUS İSTİHBARAT SERVİSLERİ, NATO ÜYESİ TÜRKİYE'YE TEKNOLOJİ TRANSFERİNE KARŞI ÇIKIYOR"

Nitekim gazetenin kaynaklarına göre, Türkiye'yle, bu sistemlerin iç düzeneğini öğreneceği şekilde işbirliği yapılmasına Rus istihbarat servisleri sert bir biçimde karşı çıkıyor. Bunun sebebiyse Türkiye'nin bir NATO ülkesi olması.

"TÜRKİYE'NİN S-400 SİSTEMİNİN YALNIZCA YÜZDE 15'İNİ YERİNDE ÜRETMESİNE İZİN VERİLEBİLİR"

Kommersant'a konuşan bir diğer Rus kaynak ise, Türkiye'ye S-400 sistemi için teknoloji transferi yapılıp yapılmayacağına ilişkin görüşmelerin uzman düzeyinde devam ettiğini de kaydetti. Kaynak şunları da söyledi: "İstedikleri üretimin yerinde yapılması ise, istediklerini alacaklar. Fakat (yerinde üretimin) bunun oranı küçük olacak. Yüzde 15'ten fazlası değil. Daha fazlasına izin vereceğimizi sanmıyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.