Anlaşmalı Boşanma İçin Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Anlaşmalı Boşanma İçin Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler
Anlaşmalı boşanma davaları ile birlikte boşanma davalarının reddedilmesinin öncelikli nedenleri arasında usullere uygun olarak hazırlanmamış belgeler ve usullere uygun bir şekilde davaya katılmamaktır.

Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesince, evli çiftler evlilik birliğinin temelinden sarsılmış ise eşlerin karşılıklı olarak boşanma, velayet, nafaka, tazminat ve mal paylaşım konularında uzlaşma olması ve evlilikleri bir yıldan daha fazla bir süredir devam etmiş ise  Anlaşmalı boşanma sebebine dayanılarak  hızlı olarak tek celsede boşanabilirler.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açılabilmesi İçin Gereken Evraklar

İnternet aracılığıyla yapılan araştırmalar, özellikle hukuk sistemimiz ile ilgili aydınlatıcı bilgi vermekten öteye bir anlam taşımamalıdır. Bu araştırmalara dayanarak yapılan işlemlerin hukuki sonuçlarının telafi edilemez zararlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

Anlaşmalı boşanma davaları ile birlikte boşanma davalarının reddedilmesinin öncelikli nedenleri arasında usullere uygun olarak hazırlanmamış belgeler ve usullere uygun bir şekilde davaya katılmamaktır.  Böylesi bir reddedilişin hukuk sistemimiz açısından başka ve zarar veren sonuçları bulunur. Aynı konuda taraflar 3 yıl boyunca tekrar dava açamayacakları için, 3 yıl boyunca evlilik birliğinin sürdürülmesi zorunlu olacaktır.

Deneme yanılma yöntemi ve kulaktan dolma tabir edilen yöntemlerle edinilmiş bilgilere dayalı olarak dava açılmaması, hangi konuda olursa olsun hukuk sistemi, kanunlar, usuller ve üslup konusunda deneyim ve birikim sahibi olan avukatlardan avukatlık danışmalık alınması açacağınız davanın istenildiği şekilde sonuçlanmasını sağlayacak en önemli ayrıntıdır.  Bununla birlikte maddi durumları elverişli olmayan kişilerin, her ilde bulunan Baronun adli yardım komisyonuna başvuru yaparak bu hizmeti ücretsiz olarak kullanabilirler.

Tüm Bunlara Rağmen Boşanma Davanızı Kendiniz Açmak İstiyorsanız, Aşağıdaki Detaylara Dikkat Ediniz

a) Her konuda uzlaşmanız halinde bile, nüfus Müdürlüğü ve benzeri kurumlara başvurarak evliliğinizi bitirmeniz mümkün değildir. Evlilik birliğinin sonlandırılması yetkisi sadece mahkemelerdedir ve dolayısıyla mutlaka dava açmanız gereklidir.

b) Davayı öncelikle dava dilekçesini Aile ve Asliye Hukuk mahkemelerine sunarak açabilirsiniz. Davayı başlatacak ve aynı zamanda tüm davanın temelini oluşturacak dilekçenin yazılması sırasında, mutlaka detaylı araştırmalar yapmanız gereklidir. Mümkünse sadece dilekçe yazılımı sırasında bir avukatın yardımına başvurun, değilse arzuhalci olarak bilinen dilekçe yazan kişilerin deneyimlerinden faydalanmaya çalışmayın ve dilekçenin usullere uygun olarak hazırlayıp hazırlamadığınızı, mahkemeye sunmadan önce mutlaka doğrulatın.

c) Davayı açmak için gereken tüm belgelerin yanına nüfus belgenizin fotokopisini eklemeniz yeterlidir. Aile Mahkemeleri tüm nüfus bilgilerine UYAP sistemi üzerinden erişebilir, bu nedenle Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak belgeye gerek yoktur.

d) İnternet üzerinden araştırma yaparken, mümkün olduğunca avukat siteleri aracılığıyla sunulan bilgilere irtibat edin, kabataslak bilgilerin sunulduğu diğer tür sitelerden yaptığınız araştırma sonuçlarına güvenmeyin. Her türlü dava için web siteleri aracılığıyla verilemeyen pek çok detay bilgi olduğu unutulmamalı, araştırma yapılırken buna göre daha fazla detaya inilmeli ve sadece internet üzerindeki bilgilere güvenilerek dava açılmamalıdır.

e) Anlaşmalı boşanma davalarının bir zorunluluğu olan protokolün yazılı olarak hazırlanmasını sağlamalısınız. İnternette bulunan sitelere başvurarak bu protokolde yer alması gereken bilgilere erişebilirsiniz. Bununla birlikte sadece bu bilgilere dayalı olarak hazırlanmış protokole güvenerek dava açmadan önce, davanızın reddedilme olasılığını en aza indirmek için mutlaka hazırladığınız protokolün bir boşanma avukatı tarafından incelenmesini sağlayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.