ABD'den Venezuela'ya darbe çağrısı

ABD'den Venezuela'ya darbe çağrısı
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Venezuela ordusunun, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'yu devirmesi ihtimalinden söz etti ancak bunun olup olmayacağını bilmediğini söyledi

Güney Amerika'da beş ülkeyi ziyaret edeceği geziye başlamadan önce dün Texas Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Tillerson, Trump yönetiminin Venezuela'da bir "rejim değişikliği" önermediğini ancak Maduro'nun kendi isteğiyle iktidarı bırakmasının "en kolay" yol olacağını söyledi.

'Barışla' tehdit etti

 

Venezuela'da bir biçimde bir değişiklik olacağını tahmin ettiğini söyleyen Tillerson, ABD'nin bu değişikliğin barışçı bir yolda olmasını istediğini belirtti.

Venezuela'nın, çöküntü içindeki ekonomi, doludizgin giden enflasyon ve halkın kötü beslenme sorunlarının yarattığı ortamında, popülaritesi sürekli düşen Maduro, Nisan sonunda yapılması gereken seçimde yeniden başkan olmayı hedefliyor.

Maduro'nun iktidardan uzaklaştırılmasının gerekli olup olmadığı ve ABD'nin bu konunda bir rol oynayıp oynamayacağı yolunda bir soruya Tillerson şöyle yanıt verdi:

"Biz rejim değişikliği ya da Başkan Maduro'nun devrilmesini önermedik. Biz (Venezuela'nın) yeniden anayasaya uymasını önerdik."

Tillerson ülkenin kendi iç güçlerinin harekete geçmesi ihtimalinden söz etti ancak ABD'nin elinde, Venezuela ordusunun Maduro aleyhine döneceği yolunda herhangi bir istihbarat bulunduğunu söylemedi. "Venezuela ve diğer Latin Amerika ve Güney Amerika ülkelerinin tarihinde pek çok kez bu işleri ordu halletmiş."

Tillerson, "İşlerin, ordunun artık hükümetin vatandaşlara hizmet edemediğine karar vereceği kadar kötü gittiği noktada, (ordu) barışçı bir değişimi gerçekleştirebilir" dedi. "(Venezuela'da) da bu durum olur mu, olmaz mı, bilmem." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.