İbrahim Kalın gündemi değerlendirdi

İbrahim Kalın gündemi değerlendirdi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın düzenlediği basın toplantısında döviz kurundaki dalgalanmalara dikkat çekti.

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın düzenlediği haftalık basın toplantısında dövizde yaşanan dalgalanmaları ve ABD ile yaşanan krizi değerlendirdi. "ABD yönetimin gayrimeşru ve irrasyonel tepkileri nedeniyle bazı dalgalanmalar olduğunu gördük. Bu dalgalanmaların Türk ekonomisiyle bir ilgisi yoktur. Bir psikolojik savaş olarak bazı adımların atıldığını gördük. Aldığımız tedbirler, vatandaşlarımızın bu konuyu sahiplenmesiyle iyiye gidişin dün itibariyle başladığını görüyoruz. Bu gidişin devam edeceği beklentimizdir. Türk ekonomisinin bünyesi sağlamdır. Bankacılık sektörü son derece sağlam bir yapıya sahip olduğunu herkes bilmektedir. " diye sözlerine başlayan Kalın şöyle konuştu;

TÜRKİYE KİMSE İLE EKONOMİK SAVAŞTAN YANA DEĞİL

Türkiye ekonomik savaştan yana değildir. Ancak aldığımız tedbirlerle bir iyileşme trendinde olduğunu görüyoruz. Avrupa ülkelerinden Rusya'ya pek çok çevre, Trump yönetiminin açıklamalarına tepkiler geldiğini de görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye serbest piyasa ekonomisiyle dünyaya entegre olmaya devam edecektir. Trump yönetiminin iç siyasi sıkışıklıktan dolayı dış politikada gerginlikler başlattıpını görüyoruz. ABD yönetiminin Kanada, Meksika, Rusya, Küba ve NATO gibi gerilimlere girdiğini gördük. Dünyanın ekonomik dengelerine ve ABD çıkarlarına zarar verdiği açık şekilde ortadadır. 

İYİYE GİDİŞİN DEVAMINI BEKLİYORUZ

Dün akşamdan beri döviz kurlarındaki iyi gelişmede tedbirlerin iyi alındığını göstermektedir. Alacağımız tedbirlerle, Türk ekonomisindeki normalleşmenin süreceğini görüyoruz.İşsizlik oranındaki düşüş ve istihdamdaki artış da başka bir göstergedir. Bu ekonominin de olumlu bir seyirde ilerlemekte olduğunu teyit etmektedir. ABD veya başka bir yönetimin kısıtlayıcı yöntemine karşı EuroZone başta olmak üzere özgürlükçü bir sistemden yana olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bundan sonra temaslarımız da devam edecek. 

ABD ÜRÜNLERİNE EK VERGİ

Bazı ABD ürünlerine ek vergi getirilmesi konusunda kararlar alındı. Bu tepkileri vatandaşlarımızın da sahiplendiğini görüyoruz. Türkiye ekonomik savaştan yana değildir ancak kurumlarıyla bu saldırıları püskürtmek için gereken adımları atacaktır. Bu Türkiye'ye karşı başlatılan spekülatif işlerin bir takım neticilerinin olması normal. Bu sorunların çözülmesi bizim beklentimizdir. ABD'nin Türkiye'deki yargı süreçlerine saygılı olmalılar. Bunlar yoluna girdiğinde ilişkiler yeniden normalleşir. 

F-35 RESTİ: GEREKİRSE...

Sayın Trump'ın imzaladığı madde büyük bir paketin içinde. Şu anda somut bir karşılığı yok. Pilotlarımızın eğitimi devam ediyor. Türkiye F35'lerin sadece müşterisi değil, ortağıdır da... Şu ana kadar da üzerine düşen sorumlulukları da yerine getirmiştir. İş bu yöne giderse hukuk yollarına başvururuz. Umarım iş bu noktaya gelmez. Ülkemizdeki bu birlik ve dayanışma duygusunun bir mesaj olacağını düşünüyorum.

ÇİN-RUSYA VE İRAN'LA YENİ İŞBİRLİĞİ

Bu konu gündemde bir konudur. Bunu başka ülkelerle de konuştuk. Merkez Bankaları yetkilendirildiler. Çalışmalar sürüyor. Ciddi bir mesafe alınıyor. Bunu başka ülkelerle de yapabiliriz. Doları tehdit unsuru olarak kullanmak isteyenlere karşı tepki olarak bu arayışın güçlendiğini görüyoruz. Biz bu konuda son derece olumlu bir tutum içerisindeyiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.