Hacı adayları Arafat’ta

Hacı adayları Arafat’ta
Dün sabah saatlerinden itibaren Arafat’a hareket eden ve Cebelü’r-Rahme’Yi (Rahmet Tepesi) dolduran hacı adayları bugün “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” yakarışlarıyla Arafat’ta vakfeye duracak.

ARAFAT’TA VAKFE DUASI

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Üçer, sabah namazıyla başlayan irşat programlarının hacı adayları dinlendikten sonra öğle namazına kadar devam edeceğini ifade ederek, Arefe günü bütün hacı adaylarının Arafat alanında kendileri için hazırlanmış olan çadırlara yerleşeceğini belirtti. Üçer, Arafat’ta öğle ve ikindi namazının birleştirilerek kılınacağını ve hemen ardından ayakta Vakfe Duası yapılacağını belirterek, böylelikle hac ibadetindeki Arafat kısmının yerine getirilmiş olacağını söyledi. Hacı adayları daha sonra sırasıyla Müzdelife’deve  Mina’daCemerat denilen yerde şeytan taşlayacak.

Hac farizasını yerine getirmek için dünyanın dört bir yanından Mekke’de bulunan 2 milyona yakın hacı adayı, bugün Arafat’a çıktı. Dün sabah saatlerinden itibaren Arafat’a hareket eden ve Cebelü’r-Rahme’i (Rahmet Tepesi) dolduran hacı adayları bugün “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” yakarışlarıyla Arafat’ta vakfeye duracak. Hz. Adem’in tövbe ve duasının kabul edildiği mekan olan Arafat, haccın ilk aşamalarından birini oluşturuyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Üçer, yaptığı açıklamada, Arafat’ta arife günü sabah namazına kadar irşat programlarının devam edeceğini belirtti.  Üçer, “İrşat programlarımız sabah namazında da devam edecek. Vatandaşlarımıza biraz dinlenme imkanı verdikten sonra öğlen namazına kadar irşat programlarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

“YOĞUN BAKIM HASTALARI AMBULANSLARLA ARAFAT’A TAŞINDI”

Arife günü bütün hacı adaylarının Arafat alanında kendileri için hazırlanmış olan çadırlara yerleşeceğini anlatan Prof. Dr. Üçer, “Hangi hastamız olursa olsun yoğun bakımdaki hastalarımız da dahil ambulanslarla Arafat’a çıkartacağız. Bütün vatandaşlarımız bu konuda rahat olsunlar.” değerlendirmesinde bulundu. Üçer, Arafat’ta öğlen ve ikindi namazının birleştirilerek kılınacağını ve hemen ardından ayakta Vakfe Duası yapılacağını belirterek, böylelikle hac ibadetindeki Arafat kısmının yerine getirilmiş olacağını söyledi.

ARAFAT’TAN MÜZDELİFE’YE HAREKET

Arafat’tan sonra Müzdelife’ye hareket edileceğini ve arife günü yatsı vakti girdiğinde hacı adaylarının Müzdelife’ye girmiş olacağını kaydeden Prof. Dr. Üçer, “Müzdelife’de de herkes kendine ayrılmış çadırlara gidecek. Yatsı vakti girmemişse herkes yatsı namazının vaktini bekleyecek. Yatsı namazının vakti girince akşam namazını yatsı namazı ile birleştirerek kılacağız. Orada da bir Vakfe Duası yaparak MüzdelifeVakfesi’ni getirmiş olacağız.” dedi.

MÜZDELİFE’DEN MİNA’YA HAREKET

Müzdelife’deki Vakfe Duası’ndan sonra Mina’ya geçileceğini dile getiren Üçer, bayramın ilk günü sabahına kadar devam edecek hac sürecini şöyle anlattı: “Gece yarısına yakın Mina’da olmuş olacağız. Gece saati yani saat 23.45 gibi şeytan taşlama zamanı başlamış olacak. Cemerat denilen “şeytan taşlama” alanında şeytan taşlandıktan sonra hacılarımız otellerine gelip tıraş olarak ihramdan çıkacak. Ardından ziyaret tavafı ve say’ını yapılacak. Hacılarımızın kurbanları kesildikçe de mesaj ile kafile başkanlarına iletilecek. Bayramın birinci günü öğlene doğru hac tamamlanmış olacak ancak sonraki günlerde de şeytan taşlamaya belirlenen saatlerde devam edilecek. Bu taşlamalarda ihramdan çıkılmış olacak.” Hac ibadeti süresince Müslümanca yaşayıp Müslümanca son nefesin teslim edilmesi için dua edilmesi gerektiğini kaydeden Üçer, bu noktada tüm dünyadaki Müslümanların sıkıntılarının giderilmesi için de dua çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.