işte kritik zirveden ilk açıklamalar

işte kritik zirveden ilk açıklamalar
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahran'daki üçlü zirve öncesi İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Başkan Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştükten sonra üç lider tarihi zirveye geçtiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Liderler Konferans Salonu'nda Ruhani'nin ev sahipliğindeki Suriye meselesi için yapılacak Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi başladı. 

İran Cumhurbaşkanı Ruhani üçlü zirvede konuştu:

Öncelikle iki ülkenin değerli liderleri İran'a hoşgeldiniz. ortak çabalarımızın Suriye'deki ateşin sona yaklaşmasına, Suriye'deki terör faaliyetlerinin son bulması için elimizden geleni yapacağız. İşgalci siyonist rejim de Suriye topraklarını derhal terk etmeli. Suriye'deki kararlar Suriye halkına aittir. Demokrasi tüfek borusundan geçmez. Kanunsuzca Suriye'de bulunan ABD'den herhangi bir şey beklenemez. ABD'yi Fırat'ın doğusundan çıkmaya zorlayalım. 

Rusya devlet başkanı Putin zirvede konuştu.

Suriye'de terör grupları temizlendi. Suriye'nin yüzde 90'ı kontrol altına alındı. BM'de anayasa komitesi oluşturulacak. 15 bin kişi evlerine geri döndü. Rusya Suriye'ye düzenli yardım sağlıyor. İnsani yardım konusunda da çabalarımızı birleştirmemiz lazım. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a katılıyorum. İdlib'de çok fazla sivil var. Suriye hükümeti tüm toprakları denetlemeli. 

Başkan Erdoğan zirvede konuştu:

Zirveden gelecek sonuçları bütün dünya sabırsızlıkla bekliyor. Astana zirvesinde asgari müşterekler için bir araya geldik. Şiddetin durmasını, terörist unsurları bölgeden temizledik. Mültecilerin evlerine dönüş yolunu açtık. Bugün gerginliği azaltma bölgelerinden sadece İdlib kaldı. Muhalifler kendilerini aldatıldığını düşünüyorlar. Şu an için çok riskli bir yere geldi. İdlib sadece Suriye'nin değil bizim için hayati öneme sahiptir. 12 gözlem noktasının bir sebebi de İdlib'e sığınanlara güvence vermektir. Her ne gerekçe ile olursa olsun İdlib'e yapılacak saldırı bir katliama sebep olacaktır. Kendi halkını öldüren birine İdlib'in güvenliği teslim edilemez. Gidecek başka yerleri olmadığı için bizim sınırımıza geleceklerdir. Türkiye mülteci ağırlama kapasitesini doldurmuştur. Astana sürecindeki son toplantı olacak. Fırat'ın doğusunda bizim istemediğimiz işler oluyor.  Türkiye bölgedeki varlığını korumakta kararlıdır. Kimyasal silahlarla ilgili tepki gösteriyoruz ama konveksiyonel silahlara karşı tavır almıyoruz. BM'de bunu güncellemenin zamanı gelmiştir. Rusya Federasyonu'na burada büyük görev düşüyor. Bu zirveden çıkacak kararın Suriye yararı olmasını istiyorum. Benim üzerimde durduğum nokta İdlib'teki ateşkestir. İdlib'te tekrardan göç başladı. Bizim sınırlarımıza geliyorlar. Bir ateşkes ve terör gruplarına karşı gereken müdahaleyi yapalım. İdlib'de ateşkes sağlanması büyük önem arz ediyor. Ateşekes ilanı yapabilirsek önemli bir adım olacak. Bunu başarabilirsek tarihi 

 

ÖNCE RUHANİ, PEŞİNDEN PUTİN...

Zirve öncesi Başkan Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Suriye" meselesi için yapılacak "Üçlü Zirve" öncesi Tahran'daki baş başa görüşmesi sona erdi.

ERDOĞAN'DAN İLK SÖZLER

Başkan Erdoğan zirve öncesi, "Çok çok önemli birgün ve Cuma. Soçi, İstanbul ve şimdi de Tahran'da önemli görüşmeyi gerçekleştireceğiz inşallah. " ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'a İran seyahatinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da bulunduğu heyet eşlik etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.