ABD'den Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası açıklama

ABD'den Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası açıklama
ABD Dışişleri Bakanlığından, Suriye'de şiddeti azaltacak her türlü samimi çabadan memnuniyet duyacakları belirtilerek, "Umarız (İdlib'deki) çatışmasızlık kalıcı olur." açıklaması yapıldı.

AA muhabirine açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerin biri, İdlib'de Türkiye ile Rusya arasında varılan anlaşmaya dair değerlendirmelerde bulundu.

Adının açıklanmasını istemeyen bakanlık sözcüsü, Türk ve Rus hükümetleri arasındaki müzakerelere ABD'nin dahil olmadığına işaret etti.

MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Sözcü, "Türkiye ile Rusya'nın, Esed rejimi ile müttefiklerinin İdlib'de askeri bir saldırısını önlemeye yönelik adımlar attığını görmekten cesaretlendik. Suriye'de şiddeti azaltacak her samimi çabayı memnuniyetle karşılıyoruz. Umarız (İdlib'deki) çatışmasızlık kalıcı olur." ifadelerine yer verdi.

Esed rejiminin İdlib'e yönelik muhtemel bir saldırısının hem bu kentte hem de bölgede ciddi yıkıma neden olacağına dikkati çeken Sözcü, "Esed rejiminin İdlib ve başka yerlerde istikrarsızlaştırıcı eylemlerine ilişkin endişemiz sürüyor. Bundan dolayı bölgedeki durumu ve rejimin adımlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz." değerlendirmesini yaptı.

"Bu çatışmanın askeri bir çözümü yoktur"

Sözcü, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Hem Başkan Trump hem de Devlet Başkanı Putin'in Vietnam'da altını çizdiği şey şudur: (Suriye'deki) Bu çatışmanın askeri bir çözümü yoktur. Tüm taraflar askeri saldırılarını geri çevirmek ve enerjilerini Suriye'de kalıcı siyasi bir çözüme harcamak için bu anı değerlendirmelidir. BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) uzunca zamandır altını çizdiği gibi, çatışmayı sona erdirmek Cenevre Süreci ve BMGK'nın 2254 sayılı kararı temelinde siyasi çözüm bulmayı gerektiriyor."

Bakanlık sözcüsü, açıklamasının sonunda, "ABD'nin, şiddetin yeniden hortlamasını engelleyecek ve sivillerin korunması sağlayacak tüm sağlam çabaları desteklediğini" belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.