Putin: Erdoğan'ın teklifiyle bu kararı aldık

Putin: Erdoğan'ın teklifiyle bu kararı aldık
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığındaki heyetlerarası görüşme tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Muhalifler ve rejim kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasını kararlaştırdık." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN İDLİB'TEKİ GÖZLEM NOKTALARI TAHKİM EDİLECEK

Erdoğan, Rusya ve Türkiye, belirlenecek silahsızlandırılmış bölge sınırlarının iki tarafında koordineli devriye faaliyeti göstereceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin halen İdlib çatışmasızlık bölgesinde bulunan gözlem noktalarını da tahkim edeceğini söyledi. 

"MUHALİFLER, BULUNDUKLARI ALANDA KALMAYA DEVAM EDECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görüşmelerimizde İdlib'de karşılıklı endişelerimizi dikkate alan bir çıkış yolu bulunması konusunda da çok önemli mesafe katettik." dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Muhalifler bulundukları alanlarda kalmaya devam edecek. Radikal grupların alanda faaliyet göstermemelerini sağlayacağız. Rusya, İdlib çatışmasızlık bölgesine saldırılmayacağını temin için gereken tedbirleri alacaktır."

"Türkiye İdlib konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edecektir"

Suriye'nin geleceğine yönelik en büyük tehdit İdlib'den ziyade Fırat'ın doğusundaki terör yuvalarından kaynaklandığını belirten Erdoğan, "Türkiye, Suriye krizinin başından beri olduğu gibi İdlib meselesinde de üzerine düşeni yapmaya devam edecektir." diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan "İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı"yla, İdlib'de büyük bir insani kriz yaşanmasının önüne geçildiğini kaydetti.

PUTİN: ERDOĞAN'IN TEKLİFİYLE, AĞIR SİLAHLAR BÖLGEDEN ÇEKİLECEK

Rusya Devlet Başkanı Putin ise "15 Ekim'de silahsızlanma bölgesinde 15-20 km'ye kadar temas hattı üzerinde bir bölge kurmaya karar verdik. Erdoğan'ın teklifi üzerine bölgeden ağır silahlar da çekilecek." dedi.

TÜRK VE RUS ASKERLER ORTAK MEKANİZMA KURACAK

Putin, bölgede Rus ve Türk askerleri tarafından ortak mekanizma kurulacağını bildirdi.

İDLİB'TE OPERASYON OLMAYACAK, ESED'LE GÖRÜŞECEĞİZ

Soçi'de Erdoğan ve Putin'in Soçi kentinde düzenlediği basın toplantısının hemen ardınan Rusya Savunma Bakanlığı'ndan da oldukça önemli bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 'İdlib'de askeri operasyon düzenlenmeyecek' açıklamasını yaptı.

İdlib’deki durumla ilgili konuşan Şoygu, “İdlib’e askeri operasyon yapılmayacak. Konuya ilişkin detaylar Suriye tarafıyla önümüzdeki saatlerde koordine edilecek.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.