Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail'den skandal anlaşma

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail'den skandal anlaşma
Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail, Doğu Akdeniz doğalgazının taşınması konusunda skandal bir anlaşmaya vardı.

Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesini ihlal ederek, Kıbrıs adasının güneyinden geçmesi planlanan EastMed boru hattının inşa edilmesi konusunda, 3 ülke anlaşmaya vardı.

3 AY İÇİNDE İMZALALANACAK

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in, İsrail’in Beerşeba kentinde dün beşincisi gerçekleştirilen üçlü zirve toplantısında, EastMed boru hattının inşası konusunda anlaşmaya vardı.

Rum haber kaynakları, EastMed boru hattıyla ilgili anlaşmanın imzalanmasından önce, bunun ilk önce Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması gerekeceğini, anlaşmanın ise 2019’un ilk üç ayı içerisinde imzalanmasının beklendiğini bildirdi. Projeyle Doğu Akdeniz gazının Midilli-Yunanistan-İtalya rotası üzerinden Avrupa’ya taşınması palanlanıyor. Kuzey Kıbrıs’ın ada üzerindeki eşit haklarının yok sayıldığı proje, Türkiye’ye bilgi verilmemesi yönüyle Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne de aykırılık taşıyor.

Provokatör Meis’te

Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Türkiye-Yunanistan ilişkilerini gerecek yeni bir provokasyona imza attı. Yunan adalarındaki askeri birlikleri ziyaret eden Kammenos Antalya’nın Kaş ilçesinin karşısındaki Meis Adası’ndan Türkiye’yi tehdit etme cüreti gösterdi. Kammenos ülkesinin, Türkiye’nin kıta sahanlığının varlığını kabul etmediği Meis Adası’nda Münhasır Ekonomik Bölge ilanını önümüzdeki aylar içinde yapacağını açıkladı. Kammenos, buralardan çıkartılacak doğalgaz ve petrol bizim ve bir sonraki neslin enerji ihtiyaçlarını karşılayacaktır” iddiasında bulundu. Kammenos, Ocak ayında Kardak’ta da başka bir provokatif çıkış yapmak istemiş ama Türk donanmasının engellemesiyle başarıya ulaşamamıştı.Yunan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis ise Savunma Bakanı Kammenos’un povokatif çıkışına eşlik ederek, Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtı kurulan ittifakı doğruladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.