Kulüplerin borç yıkımına ‘Devlet Baba’ Ziraat ile el atıyor

Kulüplerin borç yıkımına ‘Devlet Baba’ Ziraat ile el atıyor
Bugün açıklanması beklenen planla toplam borcu 10 milyar TL’ye ulaşan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi kulüplerin borçları Ziraat Bankası tarafından ödenecek.

FIFA’nın ‘Finansal Fairplay’ kıskacına giren futbolun üç büyüklerinin imdadına ‘Devlet Baba’ yetişti. Bugün açıklanması beklenen planla toplam borcu 10 milyar TL’ye ulaşan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi kulüplerin borçları Ziraat Bankası tarafından ödenecek. Süper Lig kulüpleri geri ödemelerini 10 yıla yayılacak yüzde 8 gibi düşük bir faizle yapacak. Tarihi adım, Süper Lig’in yanı sıra alt liglerdeki kulüpleri de kapsayacak.

Türk futbolunun geleceğini bile tehdit eder hale gelen kulüplerin borçları konusunda devlet devreye giriyor... Borçların Ziraat Bankası tarafından ödenip, yeniden yapılandırılmasını öngören sistemle yüzde 30 dolayında faiz ile alınan borçlar yüzde 8 gibi düşük bir oranla uzun vadeye yayılacak. UEFA’nın finansal fair kriterlerini andıran kurallarla denetlenecek kulüplerin yeniden borç sarmalına girmesi önlenecek. Tarihi adım, Süper Lig’in yanı sıra alt liglerdeki kulüpleri de kapsayacak...

Birkaç istisna dışında Türkiye’deki tüm profesyonel futbol kulüplerinin en büyük sorunu olan borçlar konusuna devlet el atıyor, ‘milat’ sayılabilecek bir uygulama geliyor... Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Ziraat Bankası arasında bir süredir devam görüşmelerde varılan mutabakata göre, borçlar Ziraat Bankası tarafından ödenecek ve yeniden yapılandırılacak. Zaman zaman ödeme sıkıntısı nedeniyle UEFA’dan lisans almakta zorlanan kulüpler, borçlarını taksitler halinde ödeyerek nefes alacak. 31 Ocak’a kadar Ziraat Bankası’na bildirim yapacak kulüpler bu uygulamadan yararlanabilecek. Sistem sadece Süper Lig’i değil, alt ligleri de kapsayacak. Konuyla ilgili detaylar bugün TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın tarafından kamuoyuna aktarılacak...

Bu uygulama, toplam borcu 10 milyar liraya dayanan ve son birkaç yıldır UEFA’nın finansal fair play kıskacında olan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’a da nefes aldıracak. Geçmişte Galatasaray, Bursaspor, Beşiktaş, Kardemir Karabükspor ve Gaziantepspor’a Avrupa’dan men cezası getiren, bugün de Fenerbahçe’yi bu ceza ile karşı karşıya bırakan mali tablonun yeni bir şablona oturtulması, bundan sonraki süreçte kulüp ekonomisinin iyi yönetilmesi halinde kurtuluş reçetesi olabilecek.

Son olarak 2 milyar 495 milyon 267 bin lira borç, 376 milyon 157 bin lira alacak açıklayen Beşiktaş, 2 milyar 689 milyon lira borç, 1 milyar 226 milyon lira alacak bildiren Galatasaray, toplam borcu 4 milyar liraya dayanan Fenerbahçe ve kasım ayında yapılan divan kurulu toplantısında 987 milyon lira borç açıklayan Trabzonspor, en azından kısa vadede yapması gereken ödemeleri daha uzun bir takvime yaymış olacak. Yüzde 30 dolayında faiz ile alınan borçlar kapatılarak yüzde 8 gibi düşük bir oran ile yeniden yapılandırılacağı için kulüpler büyük bir avantaja sahip olacak.

Geçmişte olduğu gibi borcu borçla ödeme, öteleme ya da üzerine koyarak ilerleme yöntemine başvurulmasının önüne geçmek için de bir kurul oluşturulacak. Bu kurul, UEFA’nın finansal fair play kriterlerine benzer kurallarla yeni dönemde kulüplerin mali yapısını denetim altında tutacak. Kurallara uymayan kulüplere ise geçmişte olduğu gibi anlayış gösterilmeyecek ve TFF kanalıyla ciddi cezalar uygulanacak. Yöneticiler, ayağını yorganına göre uzatmak, kulübü kendi kaynakları ile çevirmek zorunda kalacak. Sürdürebilir bir ekonomiya kavuşmak zorunda kalacak kulüpler, başkan ya da yöneticilerin kişisel servetlerinden aktardığı borçlardan da kurtulacak. Konuyla ilgili diğer detaylar ise Yıldırım Demirören ve Hüseyin Aydın’ın bugün yapacağı açıklamalar ile aydınlığa kavuşacak. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.