TRT Şeş Kürt kökenli mahkumları da memnun etti
Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde mahkumlara yönelik uygulamalar hakkında bilgi sunulan gezide, mahkumlar da görüşlerini basın mensuplarıyla paylaştı.
Bir ay içinde cezaevinde mahkumların yakınlarıyla görüntülü telefonla görüşebileceğini dile getiren Ceza ve Tevkiflevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman, TRT Şeş'in de cezaevinde izlenmeye başlandığını söyledi.
Basın mensupları, Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Ankara 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı İnfaz Kurumu'na güvenlik noktalarından geçtikten sonra alındı.
Göz ve parmak izleri ile girişlerin sağlandığı cezaevinde, yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Geziye Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ve kurumların müdürleri de eşlik etti.
Mahkumlar, eğitim ve öğretim, mesleki ve sportif çalışmaları, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunuyor.
Cezaevi şartlarından memnun olduklarını dile getiren mahkumlar, en büyük özlemlerinin özgürlüklerine kavuşmak olduğunu kaydetti.
Cezaevindeki sosyal ve kültürel faaliyetlerden dolayı mutlu olduklarını anlatan mahkumlar, okuma-yazma, İngilizce gibi kursları görmenin sevincini yaşadıklarını açıkladı.
Basın mensuplarına gezide eşlik eden Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman, son zamanlarda ceza infaz kurumları ile ilgili kamuoyunda oluşan yanlış anlaşılmalara engel olmak, kurumsal yaşantıda meydana getirilen değişimlerin yerinde değerlendirilmesini sağlamak, infaz hizmetlerindeki gelişimi kamuoyuyla paylaşabilmek amacıyla bu geziyi yaptıklarını söyledi.
Türkiye'de ilk defa mahkumların görüntülü telefonlarla yakınlarıyla görüşebileceğini anlatan Kalaman, bir ay içinde uygulamanın başlayacağı müjdesini verdi.
Uygulamanın daha sonra Türkiye genelindeki tüm cezaevlerinde başlatılacağını dile getiren Kalaman, evlerinde görüntülü telefon bulunan mahkum yakınlarının bu hizmetten yararlanabileceklerini belirtti.
TRT Şeş'in yayın hayatına başlamasıyla birlikte Kürt kökenli mahkumlardan izleme konusunda talep geldiğini ifade eden Kalaman, kanalın artık cezaevinde izlenebildiğini ve yaklaşık 150 civarındaki Kürt kökenli mahkumun uygulamadan memnun olduğunu kaydetti.
Cezaevindeki acil durumlar için 10 kişilik ani müdahale timleri oluşturduklarını ve bu timlerin her yıl 30 ceza infaz kurumunda yapılandırılacağını açıklayan Kalaman, ekibin cezaevi içinde durduğunu ve duruma göre görev yaptığını söyledi.
368 kişi kapasiteli Ankara 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı İnfaz Kurumu'nda 354 tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu anlatan Kalaman, F tipi infaz kurumlarında mahkumların tek ve 3 kişilik odalarda kaldıklarını dile getirdi.
Mahkum odaları hariç 24 saat güvenlik kameralarıyla izlendiğini ve görüntülerin 6 ay saklandığını dile getiren Kalaman, 352 kişi kapasiteli sahip kadın cezaevinde 279 tutuklu ve hükümlü ile 0-6 yaş arası 11 mahkum çocuğunun kaldığını belirtti.
Cezaevlerinde 107 bin 700 kişinin bulunduğunu aktaran Kalaman, son 2 yılda tutuklu ve hükümlü sayısının 37 bin arttığını ifade etti.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.