Anadolu Ajansı 89 yaşında
Anadolu Ajansının kuruluşunun 89. yıl dönümü, 6 Nisan Pazartesi günü düzenlenen etkinliklerle kutlanacak. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi'nin başkanlığında 6 Nisanda saat 12.00'de Anıtkabir'i ziyaret edecek olan AA çalışanları, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve AA'nın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kabrine çelenk koyarak, manevi huzurunda saygı duruşunda bulunacak.
Anadolu Ajansı çalışanlarının seçme fotoğraflarından oluşan ''Anılar'' isimli fotoğraf sergisi, 6 Nisan akşamı Anadolu Ajansı Sanat Galerisi'nde açılacak. Sergi açılışının ardından, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü bahçesinde kokteyl düzenlenecek.
-ANADOLU AJANSI NASIL KURULDU?
İstanbul'un 16 Mart 1920'de resmen işgali ve Meclisi Mebusan'ın kapanması üzerine Mustafa Kemal Paşa, Ankara'da toplanacak Meclis için seçim yapılmasını bir yazı ile 19 Martta illere, komutanlıklara bildirdi. Artık İstanbul'da kalınamayacağını gören bazı aydınlar da bir süredir milli mücadeleye katılmanın yollarını aramaktaydı. Bu gelişme, Anadolu Ajansının kuruluşunu da sağlayacaktı.
Ankara'ya doğru yola çıkan iki ayrı kafilede yer alan Yeni Gün gazetesinin sahibi Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile gazeteci yazar Halide Edip (Adıvar), 31 Martta Geyve'de buluştular. Trenle yollarına devam eden iki aydın, Geyve-Akhisar (şimdiki adıyla Pamukova) istasyonundaki mola sırasında Ankara'ya gider gitmez ilk iş olarak bir ajans teşkilatı kurulmasının gerekliliğini görüştüler. Yunus Nadi ve Halide Edip, ajansın adını konuşurlarken, ''Türk Ajansı'', ''Ankara Ajansı'' ve ''Anadolu Ajansı'' seçenekleri arasından Anadolu Ajansında karar kıldılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.