"Doğudan" Kürt dosyasını açtı
Mehmet Bekaroğlu ve Atakan Büke’nin editörlüğünde çıkan doğudan dergisinin yeni sayısının dosya konusu Türkiye’de Kürt Sorunu: Çözüm Perspektifleri başlığını taşıyor. Derginin editör yazısında Kürt sorununa ilişkin son dönemdeki gelişmelere ve bir değişim sürecinin yaşandığına dikkat çekilerek şöyle deniliyor: “Bu değişimin Türkiye’de uzunca bir süredir özlemi duyulan kardeşleşme, barış ve eşitlik içerisinde beraberlik yönünde olup olmayacağını ise hep beraber göreceğiz. Bu sayımızla önümüze koyduğumuz görev, sürece bu yönde bir katkı yapabilmektir. Bu nedenle de dosyamızın adını Türkiye’de Kürt Sorunu: Çözüm Perspektifleri olarak belirledik ve yazılarımızı bu doğrultuda şekillendirmeye çalıştık.”
Çıkışından bugüne Kürt sorunu
Dosya kapsamında Ayşe Hür, Kürt Meselesi’nin Doğuşu başlıklı yazısında cumhuriyetin ilk yıllarına ilişkin tarihsel bir analiz sunarken, Cemal Dindar, neo-liberalizm ile kimlik siyaseti ekseninde Kürt sorununu güncel boyutlarıyla tartışıyor. Mehmet Bekaroğlu’nun Kürt sorununun çözümünün eşitlik ve adalet üzerine bir birlik projesinden geçtiğini ele alan yazısını, İlhami Güler’in Osmanlı İmparatorluğunda hayata geçirilen birlikte yaşama sürecinin İslam temelli metafiziğinin çözüm olabileceğini tartışan yazısı izliyor.
Nasıl bir çözüm?
Dosya kapsamında Kürt sorununun “din kardeşliği” temelinde çözümü üzerine süren tartışmalar da masaya yatırılıyor. Ahmet İnan’ın Kur’an Verileri Açısından Kürt Sorunu ve Burhan Kavuncu’nun İslami Kimlikle Kürt Kimliğinin Karşılaşması başlıklı yazılarında, hem din kardeşliği temelinde sunulan çözüm önerilerinin eleştirel bir incelemesi yapılırken hem de İslam’ın Kürt sorununun çözümünde sunduğu perspektif ve oynaması gereken rol tartışılıyor. Abdülbaki Erdoğmuş’un Kürt Sorunu ve Muhatapsız Çözüm ile Ahmet Özer’in Kürt Sorunu İçin Bir Değerlendirme ve Bazı Öneriler başlıklı yazılarında ise çözüm için genel bir perspektifin yanı sıra iktisadi, siyasi ve kültürel alanlarda somut çözüm önerileri de gündeme taşınıyor. Dosyada ayrıca Yıldız Ramazanoğlu’nun bölgede uzun yıllardır avukatlık yapan ve hukuksuz, adaletsiz birçok uygulamaya tanıklık etmiş olan Rojbin Tugan ile yaptığı bir söyleşi de yer alıyor.
Gündemdeki gelişmeler dergi sayfalarında
doğudan’ın 10. sayısının gündem yazılarında Cem Somel ekonomik krizi, Onur Bakır yerel seçimlere uzanan süreci, Sedef Arat-Koç ise Batı dünyasının Filistinlilere yönelik yaklaşımını Kanada örneğinden hareketle tartışıyor. Kültür Sanat bölümünde Jülide Kaya’nın Kürt yazar Mehmet Uzun’a ilişkin değerlendirme yazısının yanı sıra Dilara Baysal’ın Küba devriminin 50. yıldönümü vesilesiyle kaleme aldığı Küba tarihini inceleyen yazısı da yer alıyor. Portre bölümünde Daimi Cengiz Civrayile Kheji ve Kamer Ağa’nın hikâyelerini, Besim Altunöz ise Seyh Sait’in portresini sunuyor. Derginin kitabiyat bölümünde Kıvanç Özcan, Asa Lundgren’in İstenmeyen Komşu Türkiye’nin Kürt Politikası kitabını, Soner Torlak ise Aliza Marcus’un Kan ve İnanç PKK ve Kürt Hareketi kitabını inceliyor. Dergide Ferda Nur Demirci’nin Ben Sadece Dıkşın Demiştim başlıklı şiiri de yer alıyor.
Gelecek sayı Lübnan üzerine
Bir önceki sayısında “Doğudan Türkiye’ye Bakışlar” dosyasını okurlarının ilgisine sunan doğudan dergisi, bir sonraki sayısında ise “Lübnan’ı Parçalayan Nedir?” sorusu ekseninde Lübnan’ın siyasi, iktisadi ve kültürel hayatını tartışacak. doğudan dergisinin iletişim adresleri şöyle:
Adres: Kocatepe Mah. Kızılırmak Cad. No:39/4 Kızılay-Ankara
Telefon ve Faks: (0312) 417 00 93- 417 00 94
İnternet Sitesi: www.dogukonferansi.net
e-posta: [email protected]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.